300 vuotta vanha arvoitus selvisi: Tästä syystä taivas hehkui tulipunaisena yli viikon

Kuvituskuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

10. syyskuuta vuonna 1770 taivas muuttui yhtäkkiä punaiseksi Kiinan, Korean ja Japanin yllä. Outo ilmiö kesti peräti yhdeksän yön ajan ennen kuin taivas oli jälleen normaali.

Mystinen tapahtuma ehti unohtua yli 300 vuoden ajaksi, kunnes historiallisia dokumentteja tarkastelleet japanilaistutkijat törmäsivät erilaisiin mainintoihin verenpunaisesta taivaasta. Live Science -tiedesivuston mukaan tutkijat ovat nyt esittäneet, että todennäköisin syy ilmiölle on jättimäinen Auringon hiukkaspurkaus ja siitä johtunut geomagneettinen myrsky.

He päätyivät lopputulokseen tutkittuaan lisää 1700-luvulta peräisin olevia kiinalaisia, japanilaisia ja korealaisia asiakirjoja, joissa oli maininta revontulista. Revontulet syntyvät, kun aurinkotuulen kuljettamat hiukkaset päätyvät Maan ilmakehään. Samalla ne paljastavat Auringon aktiivisuutta.

Historiallisten dokumenttien mukaan punaiset, pitkään jatkuneet revontulet näkyivät selvästi alemmilla leveyspiireillä eivätkä ainoastaan Maan magneettisten napojen ympärillä. Tämän vuoksi asiantuntijat ovat päätelleet, että kyseinen magneettimyrsky on saattanut olla samaa luokkaa kuin vuonna 1859 tapahtunut Carringtonin myrsky. Carringtonin tapaus on voimakkain toistaiseksi tunnettu magneettimyrsky, jolloin revontulet näkyivät ympäri maailmaa.

-Nyt tiedämme, että Carringtonin myrsky ei ollut ainutlaatuinen. Tällaisia tapahtumia ilmenee aina silloin tällöin, karkeasti sanoen noin kerran sadassa vuodessa, tutkimukseen osallistunut Hiroaki Isobe Kioton yliopistosta toteaa Live Science -sivustolle.

Tutkimus on julkaistu 29. marraskuuta Astrophysical Journal Letters -julkaisussa.

UP