Avaruuden kuumin planeetta löytyi – lämpötila kohoaa yli 4 300 asteeseen

Kuva: NASA
Jaa muillekin

Hiljattain löydetyllä jättimäisellä kaasuplaneetalla on havaittu olevan joitakin hyvin harvinaisia ominaisuuksia, kertoo kansainvälinen tutkijaryhmä.

Tämän viikon Nature-julkaisussa ja American Astronomical Societyn tapaamisessa tutkimustuloksiaan esitellyt ryhmä kertoo, että KELT-9b -eksoplaneetan lämpötila kohoaa päivällä yli 4300 celsiusasteeseen. Tämä tekee kaasuplaneetasta kuumemman kuin useimmat tähdet, ja se on esimerkiksi vain noin 900 celsiusastetta viileämpi kuin oma Aurinkomme.

– Tämä on kuumin jättimäinen kaasuplaneetta, joka on koskaan löydetty, kertoo tutkimusta johtanut Ohion osavaltion yliopiston astronomian professori Scott Gaudi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan sivuilla.

Aiemmin kuumin tunnettu planeetta oli WASP-33b, missä lämpötila on 3200 celsiusastetta.

Vuosi sitten löydetty KELT-9b on noin 2,8 kertaa suurempi kuin Jupiter, mutta tiheydeltään vain puolet siitä. Tämä johtuu sen emotähdestä tulevasta säteilystä, joka on saanut planeetan kaasukehän pullistumaan ilmapallon tavoin.

Planeetan toinen puoli on myös lukkiutunut jatkuvasti emotähteä kohti. Tämän vuoksi sen lämpötila on niin korkea, että jotkut molekyylit – kuten vesi, hiilidioksidi ja metaani – eivät pysty muodostumaan siellä. Planeetan yöpuolen olosuhteita ei toistaiseksi tiedetä.

– Kyseessä on planeetta massaan perustuvan luokittelun perusteella, mutta sen kaasukehä on lähes varmasti erilainen kuin millään muulla planeetalla sen päiväpuolen korkean lämpötilan takia, sanoo Gaudi.

KELT-9b-eksoplaneetta kiertää emotähtensä 1,5  Maan vuorokauden aikana. Emotähden ultraviolettisäteily höyrystyttää planeettaa niin voimakkaasti, että aiheuttaa sille komeettamaisen pyrstön (katso yllä oleva Nasan Twitter-viesti). Tutkijat arvioivat, että uv-säteily saattaa haihduttaa ajan mittaan koko planeetan.

UP