Historiallinen avaruusmatka päättyi – Cassini-luotain iskeytyi Saturnukseen

Kuva: NASA
Jaa muillekin

Saturnusta ja sen kuita tutkineen Cassini-avaruusluotaimen 13 vuotta kestänyt tutkimusmatka on päättynyt tänään. Luotain hajosi suunnitelmien mukaisesti noin kello 13.30 Suomen aikaa Saturnuksen kaasukehässä, ja sen viimeinen signaali saapui Maahan kello 14.55 Suomen aikaa.

Neljä miljardia dollaria maksanut Cassini-Huygens laukaistiin avaruuteen lokakuussa 1997, ja se saapui Saturnuksen kiertoradalle vuonna 2004. Historiallinen työ avaruudessa päättyi lopulta tänään, kun luotaimen polttoaine loppui ja se törmäytettiin Saturnukseen. Tähdet ja avaruus -lehden mukaan aluksen uskotaan syttyneen tulipalloksi tunkeutuessaan Saturnuksen kaasukehään, ja puolen minuutin sisällä se alkoi todennäköisesti hajota osiin.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn yhteisen Cassini-Huygens -missio on ollut 2000-luvun merkittävimpiä avaruustutkimus­projekteja.

-Se on ollut pitkäkestoinen ja menestyksekäs tutkimus- ja havaintomatka ulompaan Aurinkokuntaan, tiivistää Ilmatieteen laitoksen tutkija Ilkka Sillanpää tiedotteessa.

-Uusia tieteellisesti mullistavia löytöjä on tehty vuosittain. Tällaisia löytöjä ovat olleet mm. Enceladus-kuun vesisuihkut ja pienten kuiden aiheuttamat aukot renkaissa. Cassini onkin moninkertaistanut tietomäärämme kaasuplaneetoista ja paljastanut uusia mahdollisia paikkoja elämän esiintymiselle Aurinkokunnassamme.

Cassinin avaruuslennon viimeisen vaihe alkoi huhtikuussa 2017, minkä jälkeen Cassinin rata on kulkenut 22 kertaa tarkasti Saturnuksen ja sen lähimpien renkaiden välistä. Viimeisten kuukausien rata on mahdollistanut renkaiden ja Saturnuksen pilvien ja niiden koostumuksen aiempaa tarkemmat mittaukset.

Myös tänään tapahtunut Cassinin lopullinen syöksy Saturnuksen kaasukehään tuotti vielä kuvia ja mittauksia Saturnuksesta.

UP