Historiallinen tavoite: Japanilaistutkijat aikovat porautua Maan vaippaan

Kuva: pixabay.com
Jaa muillekin

Joukko japanilaisia tiedemiehiä aikoo ottaa historiallisen askeleen oman maapallomme tutkimisessa.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan tiedemiehet ovat asettaneet tavoitteekseen porautua Maan vaippaan viimeistään vuonna 2030. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun ihminen yltää maapallon vaippakerrokseen.

Asiasta ilmoitti Japanin Marine-Earth Science and Technology (JAMSTEC) -virasto viime viikolla. Viraston mukaan tiedemiehet toivovat, että porauksen avulla voidaan selvittää paremmin maapallon syntyprosessia ja sitä, mistä vaippakerros koostuu.

Japanin hallitus, joka rahoittaa projektia, puolestaan toivoo tutkimuksen auttavan maanjäristysten ennakoimista.

Lopullista porauspaikkaa ei ole vielä päätetty. Tällä hetkellä harkitaan kolmen eri paikkavaihtoehdon välillä, joista kaikki sijaitsevat Tyynellävaltamerellä.

– Yksi paikoista on Havaijin, toinen Costa Rican ja viimeinen Meksikon lähellä, kertoo tutkija Natsue Abe.

Tutkimuksessa aiotaan käyttää Chikyu-porauslaivaa. Aluksen poraa täytyy ensin laskea meressä neljän kilometrin verran ennen kuin se saavuttaa merenpohjan. Tämän jälkeen sen pitää tunkeutua kuuden kilometrin matka Maan kuoren läpi, kunnes se saavuttaa vaippakerroksen.

Vaippa sijaitsee maapallon kuoren ja ytimen välissä. Se muodostaa Maan tilavuudesta yli 80 prosenttia ja Maan massasta noin 60 prosenttia.

UP

Be the first to comment on "Historiallinen tavoite: Japanilaistutkijat aikovat porautua Maan vaippaan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*