Kiinalainen avaruusasema putoaa Maahan lähikuukausina: ”Kappaleet jopa 100 kilon painoisia”

Kuva: unsplash.com
Jaa muillekin

Kiinalainen avaruusasema on putoamassa Maahan lähikuukausien aikana.

Brittilehti The Guardian kertoo, että Kiinan hallinnasta menettämä Tiangong-1 -avaruusasema on kiihdyttänyt putoamistaan kohti maapalloa ja sen odotetaan törmäävän Maan pintaan muutaman kuukauden kuluessa.

Harvardin yliopiston astrofyysikko Jonathan McDowellin mukaan jopa 100 kilogramman painoiset osat voivat pudota maankamaralle, kun avaruusasema hajoaa osiin saapuessaan maapallon ilmakehään. Kokonaisuudessaan Tiangong-1 painaa 8,5 tonnia.

Kiinan laukaisi Tiangong-1 -avaruusaseman (suomeksi ”Taivaallinen Palatsi”) avaruuteen vuonna 2011. Tavoitteena oli tehdä Kiinasta avaruusmahti, ja sitä käytettiin sekä miehitettyihin että miehittämättömiin avaruuslentoihin. Vuonna 2016 Kiinan viranomaiset joutuivat kuitenkin vahvistamaan kuukausia kestäneet huhut, että he olivat menettäneet hallinnan avaruusasemaan.

Kiina on ilmoittanut YK:lle, että se arvioi Tiangong-1 -aseman putoavan lokakuun 2017 ja huhtikuun 2018 välisenä aikana.

Asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että avaruusaseman kappaleet aiheuttaisivat vahinkoa. McDowell muistuttaa kuitenkin, että putoamisen ajankohtaa tai paikkaa on mahdotonta ennustaa tai laskea etukäteen. Hänen mukaansa pienetkin muutokset ilmakehän olosuhteissa voivat muuttaa putoamispaikan mantereelta toiselle.

UP