Lääkärit huolissaan: ”Tekstariniskan” tuomat terveysongelmat lisääntyneet

Kuva: Tofros.com
Jaa muillekin

Asiantuntijat ovat huolissaan niska- ja yläselän ongelmien lisääntymisestä etenkin nuorten keskuudessa, kertoo brittisivusto Daily Mail. Tuoreen raportin mukaan syy löytyy huonosta ryhdistä, joka puolestaan johtuu liiallisesta älypuhelimen käytöstä.

The Spine Journal -julkaisuun kirjoittaneet lääkärit ovat huomanneet, että esimerkiksi välilevyn pullistumia ja ryhtiongelmia raportoidaan nykyään aiempaa enemmän. Tilanne on nähtävissä etenkin nuorilla, joilla ei pitäisi vielä olla niska- ja selkäongelmia.

– Röntgenkuvissa näkee, kuinka niska yleensä kaartuu taaksepäin. Nyt olemme huomanneet, että tämä kaari on taipunut toiseen suuntaan, koska ihmiset katsovat alaspäin älypuhelimiaan tuntikausia joka päivä, sanoo tutkielman toinen kirjoittaja, neurokirurgi Todd Lanman Los Angelesin Cedars-Sinai -sairaalasta.

Lanmanin mukaan todellinen huolenaihe on, että vielä ei tiedetä, miten älypuhelimien tuijottaminen päivittäin vaikuttaa nykyajan lapsiin.

– Tarvitseeko 8-vuotias lapsi leikkaushoitoa ollessaan 28-vuotias? Lasten selkärangat kehittyvät vielä, joten emme tiedä, mitä odottaa tulevaisuudessa ja voiko tämä kaikki muuttaa normaalia anatomiaa.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että mitä enemmän ihminen kumartaa niskaansa, sitä enemmän se luo painetta selkärankaan. Raportin kirjoittajat suosittelevatkin kahta yksinkertaista muutosta, joilla voi lievittää ”tekstiviestiniskan” tuomia niska- ja selkäongelmia: Älypuhelin kannattaa pitää ylhäällä kasvojen tasalla, ja kirjoittaminen pitää tehdä käyttämällä kahta kättä ja kahta peukaloa. Nämä toimet luovat asiantuntijoiden mukaan symmetrisemmän ja mukavamman asennon selkärangalle.

UP

Be the first to comment on "Lääkärit huolissaan: ”Tekstariniskan” tuomat terveysongelmat lisääntyneet"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*