Maassa harvinaisen voimakas geomagneettinen myrsky – revontulia voi näkyä tulevina öinä

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Avaruussäässä on tällä viikolla koettu häiriöitä, jollaisia sattuu keskimäärin harvemmin kuin kerran vuodessa. Viime yönä Auringon koronan massapurkaus aiheutti Maassa vakavan geomagneettisen myrskyn. Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulet jäivät kuitenkin pääosin pilviverhon taakse.

Auringon pinnalle viikko sitten kehittynyt aktiivinen pilkkuryhmä on singonnut useampia hiukkasryöppyjä kohti maapalloa. Pilkkuryhmässä tapahtunut iso koronan massapurkaus saapui odotetusti perjantain vastaisena yönä Maan magneettikehään. Tämä aloitti kello 01.56 vakavan geomagneettisen myrskyn. Myrsky on saavuttanut toiseksi korkeimman tason (G4) viisiportaisella asteikolla. Suomessa havaittiin varsinkin kello 2 ja 4 välillä erittäin voimakkaita geomagneettisia häiriöitä.

Suomessa yön ensimmäisiä revontulihavaintoja on raportoitu ainakin Rovanniemeltä ja Suomussalmelta.Revontulet jäivät kuitenkin pääosin pilvien taakse.

– Näin suuri avaruusmyrsky voi aiheuttaa häiriöitä satelliittiyhteyksissä ja satelliittipaikannuksen laatu heikentyä. Nopeat magneettikentän muutokset voivat synnyttää myös sähkövirtoja laajoihin maanpäällisiin johdinverkkoihin, kuten sähköjohtoihin sekä öljy- ja kaasuputkiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen.

Maailmalta yön aikana eteläisimpiä revontulia on raportoitu ainakin Yhdysvalloista Arkansasista, jonka leveyspiiri 35 astetta vastaa Kyproksen saarta Välimerellä.

Avaruussää jatkuu epävakaisena koko loppuviikon

Avaruussää on ollut levoton koko alkuviikon. Ensimmäinen isompi massapurkaus saavutti maapallon jo torstain vastaisena yönä kello 3 Suomen aikaa. Sen aiheuttama häiriö havaittiin myös Ilmatieteen laitoksen magnetometreillä.

Saapumisaika oli kuitenkin sen verran myöhäinen, ettei massapurkaus enää ehtinyt synnyttää mainittavia revontulia Suomeen aamuyön aikana. Asiaan vaikutti myös se, että massapurkaukseen liittyneen magneettikentän suunta oli aluksi pääosin kohti pohjoista, mikä on revontulten synnyn kannalta epäsuotuisina suunta.

Tänään saapunut massapurkaus oli nopeampi ja sen magneettikenttä oli etelän suuntainen, joten sen vaikutus Maan magneettikehään oli paljon voimakkaampi.

Aktiivinen auringonpilkkuryhmä jatkaa todennäköisesti roihuamistaan vielä joitakin päiviä, mahdollisesti siihen saakka, kunnes se katoaa näkyvistä Auringon takapuolelle viikonlopun jälkeen. Avaruussää jatkuukin toistaiseksi vähintäänkin epävakaisena, joten geomagneettisia myrskyjä on odotettavissa ainakin sunnuntaihin asti.

Jos pilvisyys sallii, revontulten näkymiseen on siis hyvä todennäköisyys tulevina päivinä.

UP