Nasa paljasti suunnitelmansa: Näin maapallo pelastuu supertulivuoren purkaukselta

Yellowstonen kansallispuiston syvyyksissä uinuu valtavan tuhoisa supertulivuori. Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan asiantuntijat ovat paljastaneet selvittäneensä, miten ihmiskunta voisi pelastaa maapallon supertulivuorten purkaukselta.

Joukko Nasan asiantuntijoita otti yhteyttä Britannian yleisradioyhtiöön BBC:hen sen jälkeen, kun se oli julkaissut uutisen supertulivuorten aiheuttamasta uhasta. Asiantuntijaryhmä kertoi BBC:lle, että supertulivuorista ja niiden aiheuttamasta uhasta on olemassa ennennäkemätön raportti.

Maapallolla on noin 20 tiedettyä supertulivuorta, jotka purkautuvat keskimäärin kerran 100 000 vuodessa. Yksi suurimmista purkauksen aiheuttamista uhista on nälänhätä, joka syntyisi maan ilmakehään nousevan kaasu- ja tuhkapeiton estäessä auringon säteilyä. Tämä johtaisi puolestaan ydintalveen.

Tutkiessaan uhkakuvaa Nasan asiantuntijat päätyivät siihen, että loogisin ratkaisu olisi jäähdyttää supertulivuorta ja ohjata kuumuutta pois sen sisältä. Näin kuumuus ei pääsisi nousemaan liian korkeaksi eikä tulivuori koskaan purkautuisi. Paras tapa jäähdyttämiseen olisi Nasan mukaan porautua tulivuoreen 10 kilometrin syvyyteen ja pumpata vettä kovalla paineella. Takaisin tuleva vesi oli noin 350 asteista, ja sitä voisi käyttää energiantuottamiseen.

Haasteina hinta, poraus ja hitaus

Kunnianhimoinen suunnitelma ei kuitenkaan ole aukoton, vaan siinä on monia haasteita. Yksi näistä on hintalappu, sillä projekti tulisi maksamaan lähes kolme miljardia euroa. Toinen haaste on itse poraaminen, mikä voi laukaista supertulivuoren purkautumisen esimerkiksi vapauttamalla vahingossa vaarallisia kaasuja. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että poraaminen tehdään supertulivuoren alaosassa.

Kolmas epäkohta on projektin hitaus: riskien takia esimerkiksi Yhdysvaltain Yellowstonen kansallispuistossa sijaitsevaa supertulivuorta voitaisiin porata yhden metrin vuositahtia. Koko hanke kestäisi siis tuhansia vuosia eikä sen onnistumisesta olisi mitään takeita.

Nasan asiantuntija Brian Wilcox kuitenkin muistuttaa BBC:n haastattelussa, että supertulivuori aiheuttaa huomattavasti suuremman uhan maapallolle kuin vaikkapa asteroidin iskeytyminen.

-Yellowstone purkautuu keskimäärin joka 600 000. vuosi, ja sen edellisestä purkautumiskerrasta on nyt 600 000 vuotta, minkä pitäisi saada meidät istumaan alas ja huomioimaan asia.

Äskettäin uutisoitiin, että Yellowstonen kansallispuistossa on havaittu ennätyksellinen maanjäristysten sarja viime viikkojen aikana.

UP