Tutkijat saivat vihdoin selville, mikä aiheutti Sars-epidemian vuonna 2002

Kuvituskuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Tutkijat ovat vihdoin pystyneet osoittamaan, mistä vaarallinen Sars-koronavirus lähti liikkeelle 2000-luvun alussa.

Yli 750 ihmistä kuoli etenkin Aasiassa ja Kanadassa, kun äkillinen vakava keuhkotieoireyhtymä eli Sars (Severe acute respiratory syndrome) levisi ympäri maapalloa lyhyen epidemian aikana. Tauti alkoi Kiinan Guangdongin maakunnasta vuonna 2002, mutta sen eteneminen saatiin pysäytettyä vuonna 2004.

Taudin alkuperää ei ole kuitenkaan tiedetty ennen tätä asiantuntijoiden vuosikausia kestäneestä selvitystyöstä huolimatta. Brittilehti The Guardianin mukaan Kiinan Yunnanin maakunnasta on kuitenkin nyt löytynyt luola, jossa oli tiettyä koronavirusta kantavia lepakoita. Kyseisellä viruskannalla on kaikki geneettiset rakennusosat Sars-taudin aiheuttamiseen.

-Tämä ei ole varmastikaan ole ainoa luola, jossa on tätä virusta kantavia lepakoita, mutta on todella tärkeää, että olemme löytäneet ensimmäisen (luolan). Näistä lepakoista otetut näytteet tekevät helpommaksi kehittää rokote tautia vastaan ja auttavat meitä olemaan valmiina toista epidemiaa varten, sanoo Sars-asiantuntija Jeremy Farrar.

Vaikka tautia ei ole havaittu vuoden 2004 jälkeen, tutkijat ovat pelänneet sen puhkeavan uudelleen milloin tahansa. Esimerkiksi nyt löydetty luola, jossa virusta kantavat lepakot olivat, on vain noin yhden kilometrin päässä lähimmästä kylästä.

Tutkimustulokset on julkaistu Public Library of Science Pathogens -tiedejulkaisussa.

UP