Tutkimus: Lentokoneen 1. luokassa matkustaminen lisää tautiriskiä

Kuva: pixabay.com
Jaa muillekin

Lentokoneesssa ensimmäisenä istuminen voi olla vaaraksi terveydellesi, paljastaa tuore tutkimus.

Brittisivusto Daily Mailin mukaan Arizonan yliopistossa tehdyssä selvityksessä tutkittiin sitä, miten tartuntatauti – kuten esimerkiksi ebola – leviää, mikäli yksi matkustaja on sairas ja miten lentokoneen täyttämistapa vaikuttaa sairastumisriskiin.

Matemaattisia malleja käyttäneiden tutkijoiden mukaan niin sanottu ”zone boarding” eli istuinriveittäin tapahtuva lentokoneen täyttäminen yhdestä ovesta on huonoin vaihtoehto tautien leviämisen kannalta. Tämä johtuu siitä, että sairastuneen kontakti muihin matkustajiin on todennäköisempää: jos sairastunut menee esimerkiksi paikalle 16B, hän kulkee koneessa mahdollisesti olevan ensimmäisen luokan, businessluokan ja economy- eli niin sanotun turistiluokan alkupäässä olevien istuinrivien läpi, mihin matkustajat on ohjattu istumaan ensimmäisenä. Näin jo istumassa olevat matkustajat joutuvat alttiiksi tartunnalle.

Sen sijaan tutkijoiden mukaan koneen täyttäminen kahta ovea käyttämällä tai koneen täyttäminen satunnaisessa järjestyksessä laskisivat 27 prosentilla matkustajien riskiä saada tartuntatauti. Kaikista paras vaihtoehto olisi se, että lentoyhtiöt siirtyisivät käyttämään pienempiä, noin 50 istuinpaikan lentokoneita.

Lentoyhtiöt eivät todennäköisesti ole kuitenkaan halukkaita luopumaan ”zone boarding” -tavastaan, koska se on järjestelmällistä ja lisää niiden matkustajien etuja, jotka ovat maksaneet paremmista istuinpaikoista.

UP