Tutkimus: Naisilla on aktiivisemmat aivot kuin miehillä

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sukupuoli vaikuttaa aivojen aktiivisuuteen.

Brittisivusto Daily Mail kertoo Amen Clinics -terveyspalveluketjun tekemästä mittavasta selvityksestä, jossa käytiin läpi yli 45 000 aivokuvia koskevaa tutkimusta. Niiden perusteella tutkijat päättelivät, että naisten aivoissa on merkittävästi enemmän toimintaa miehiin verrattuna.

Tämä näkyi muun muassa siinä, että monissa naisten aivojen osissa verenkierto oli vilkkaampaa kuin miesten aivojen vastaavissa osissa, mikä lisää naisten keskittymis- ja eläytymiskykyä. Toisaalta asian kääntöpuolena on se, että liiallinen huolestuminen on ominaisempaa naisille. Myös näköaistia ja koordinaatiota säätelevät aivojen osat olivat aktiivisemmat naisille verrattuna miehiin.

Tulokset saattavat selittää sen , miksi naisilla on keskimääräistä paremmat taidot empatiaan, intuitioon, yhteistyöhön, itsekontrolliin ja huolehtimiseen. Samalla naiset ovat kuitenkin alttiimpia kärsimään ahdistuneisuudesta, unettomuudesta ja syömishäiriöistä.

Tutkimustuloksen perusteella asiantuntijat pystyvät paremmin ymmärtämään, miten ja miksi aivosairaudet vaikuttavat sukupuoliin eri tavalla. Esimerkiksi Alzheimerin tauti, masennus ja ahdistuneisuushäiriö ovat yleisempiä naisilla, kun taas miehillä on enemmän aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriö ADHD:ta sekä käytöshäiriöitä.

Selvityksessä käytettiin aivojen SPECT- eli yksifotoniemissiotomografiakuvia. Kyseessä on laajin aivokuvia koskeva tutkimus, mitä on koskaan tehty.

UP