Tutkimusryhmä harjoitteli Marsissa asumista – 8 kuukauden eristys päättyi viimein

Kuva: HI-SEAS
Jaa muillekin

Havaijilla tutkimusryhmä on tullut pois kahdeksan kuukautta kestäneestä eristyksestä, jonka tarkoituksena oli harjoitella Marsissa asumista.

Kuudesta henkilöstä koostuneen ryhmän eristys alkoi tammikuussa lähellä Mauna Loan tulivuorta, jonka maasto muistuttaa Marsia olosuhteita. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan tukema ja Havaijin yliopiston johtama HI-SEAS -projekti (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) yrittää selvittää, miten ihmiset reagoivat eristyksissä ja rajallisissa olosuhteissa asumiseen pitkän ajan kuluessa.

Ryhmä asui 111 neliömetrin kokoisessa kupolissa, joka koostui pienistä makuutiloista, keittiöstä, laboratoriosta, kylpyhuoneesta ja ilmalukkoa esittävästä alueesta. Päivittäisiin rutiineihin kuului ruoan laittaminen, liikunta, tieteellinen tutkimustyö ja tarpeellisten resurssien, kuten ruoan, energian ja veden, etsiminen.

Ulkona ollessaan ryhmän jäsenet joutuivat käyttämään suojapukua. Lisäksi kommunikaatio ulkopuoliseen maailmaan ja projektin tukiryhmään tapahtui 20 minuutin viiveellä, millä jäljiteltiin Maan ja Marsin välistä viestintäetäisyyttä.

Kyseessä on jo viides tutkimusryhmä, joka on viettänyt useita kuukausia eristyksissä auttaakseen Nasaa selvittämään Marsissa asumista. Tehtävän tarkoituksena on tutkia etenkin asian psykologista puolta, kuten esimerkiksi ryhmädynamiikkaa, rooleja, paineensietokykyä ja ongelmien ratkaisemista ryhmässä.

Tämänkertainen ryhmä koostui neljästä miehestä ja kahdesta naisesta.

UP