USA:n ilmavoimien mysteerisukkula laukaistaan jälleen Maan kiertoradalle huomenna

X-37B-sukkula. Kuva: U.S. Air Force
Jaa muillekin

Yhdysvaltojen ilmavoimien salainen X-37B-pienoissukkula on lähdössä jälleen Maan kiertoradalle. Asiasta kertovat useat tiedotusvälineet, muun muassa brittisivusto DailyMail.

Teknologiamiljardööri Elon Muskin SpaceX-avaruusyritys lähettää miehittämättömän sukkulan avaruuteen Falcon 9 -rakettinsa avulla Kennedyn avaruuskeskuksesta Yhdysvalloista huomenna. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun SpaceX avustaa Yhdysvaltain ilmavoimia. Aiemmat neljä kertaa X-37B on laukaistu Atlas 5 -kantoraketilla.

Huomiseksi suunniteltua laukaisua saattaa kuitenkin siirtää voimakas Irma-hurrikaani, joka on lähestymässä Floridaa.

Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan pienoissukkulan kyydissä on tällä kertaa lämpöä mittaava laite, joka tutkii muun muassa elektroniikan kestävyyttä avaruudessa. Tehtävän tarkka tarkoitus on kuitenkin salaiseksi luokiteltua tietoa.

X-37B-pienoissukkula on tehnyt aiemminkin useita huippusalaisia lentoja, joiden tarkoitusta maan ilmavoimat ei ole halunnut kertoa. Viimeisin näistä päättyi toukokuun alussa, kun kaksi vuotta avaruudessa ollut alus laskeutui äänivallin rikkoen Kennedyn avaruuskeskukseen Floridan osavaltioon. Tuolloin Yhdysvaltain ilmavoimat kertoi X-37B:n tehneen Maan kiertoradalla erilaisia kokeita, mutta tämän tarkemmin asiasta ei kerrottu.

X-37B, joka tunnetaan myös nimellä Orbital Test Vehicle tai OTV, teki ensilentonsa huhtikuussa 2010. Se palasi Maahan kahdeksan kuukautta myöhemmin.

UP