Supo: Terrorismin uhka Suomessa kohonnut – tietoon tullut aiempaa vakavampia suunnitelmia

Arkistokuva: Diego Parra / pixabay.com
Jaa muillekin

Kiristyneen uhka-arvion johdosta poliisi on tehostanut varautumistaan Suomessa, tiedottaa Poliisihallitus.

– Poliisin perusvalmius on nykyiseenkin uhka-arvioon nähden hyvä. Käytännössä tehostustoimenpiteet tulevat näkymään yleisölle poliisin näkyvyyden lisääntymisenä yleisillä paikoilla ja läsnäolona yleisötilaisuuksissa, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen sanoo.

Turvallisuustilanteen muuttuessa Suojelupoliisi on ottanut käyttöön neliportaisen terrorismin uhka-arvioasteikon. Uusimman uhka-arvion mukaan terroriuhka on Suomessa korkeampi kuin koskaan aiemmin, ja se on tasolla ”kohonnut”. Muut uhkatasot ovat matala, korkea ja erittäin korkea.

Poliisihallitus on ohjeistanut poliisilaitoksia tarvittavista toimenpiteistä. Kilpeläisen mukaan poliisi tekee myös tiivistä yhteistyötä Suojelupoliisin kanssa.

– Poliisi tehostaa tilannekuvan ylläpitämistä, tietojenvaihtoa ja rikostiedustelua. Paljastuneiden tai paljastuvien rikossuunnitelmien osalta tehdään esitutkintaa. Yhteistyötä tehdään myös Rajavartiolaitoksen ja Tullin kesken, Kilpeläinen sanoo.

Yksittäiset toimijat tai pienryhmät suurimpana uhkana

Terrorismin uhkaa ovat nostaneet Suomen profiilin vahvistuminen radikaali-islamistisessa propagandassa ja terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden yhä vakavammat kytkökset terroristiseen toimintaan.

Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaatiota radikaali-islamistisesta propagandasta tai terrorijärjestöjen kehotuksista. Suojelupoliisin tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä hankkeita ja suunnitelmia Suomessa.

– Koska terroriuhka Suomea kohtaan on vakavampi kuin koskaan aiemmin, on tärkeää kyetä kertomaan siitä mahdollisimman selkeästi. Terrorismintorjunnan toimintaympäristön jatkuvan muutoksen takia olemme päättäneet ottaa käyttöön neliportaisen asteikon uhkatason kuvaamiseksi, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo.

Suojelupoliisin aiempi uhka-arvio oli marraskuulta 2015. Tuolloin yksittäisten väkivallantekojen uhka Suomessa oli kohonnut, mutta terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka oli matala.

UP