Vapulle lohduton sääennuste: Pilvistä, sateista ja viileää

Kuva: Adrianna Calvo
Jaa muillekin

Ilmatieteen laitoksen mukaan vappua juhlivien kannattaa varata lämmintä päälle. Vapun säätä hallitsee nimittäin etelästä nouseva matalapaine, johon liittyy vesi- ja lumisateita.

Sade alkaa maan eteläosassa vappuaaton vastaisena yönä ja nousee aamun ja aamupäivän aikana Lappiin. Vappuaatto on suurimmassa osassa maata pilvinen, sateinen ja päivälämpötila jää koko maassa 10 asteen alapuolelle.

Vapunpäivänä maan etelä- ja keskiosassa on pääosin poutaista ja osaksi selkeää. Maan pohjoisosassa sataa vettä tai lunta, mutta sadealue väistyy hitaasti Jäämerelle.  Lämpötila on päivällä pohjoisessa +2-7 astetta ja muualla maassa 7-12 astetta.

Viime vuonna vappua vietettiin lämpimässä säässä

Tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa se on pääosin 5 ja 10 asteen välillä.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Viime vuonna vappua vietettiin suuressa osassa maata poutaisessa ja vuodenaikaan nähden lämpimässä säässä. Sekä vappuaattona että vappupäivänä päivälämpötilat olivat laajalla alueella 15 asteen tienoilla, paikoin jopa lähestyttiin 20 astetta: Lieksassa vappuaaton korkein lämpötila oli 19,8 astetta.

UP