Asiantuntijat: Suklaa voi loppua maailmasta 40 vuodessa

Kuva: Pexels.com
Jaa muillekin

Asiantuntijat ennustavat, että suklaa saattaa loppua koko maailmasta seuraavien 40 vuoden sisällä ilmastonmuutoksen seurauksena. Asiasta kertoo brittisivusto Daily Mail.

Kaakaoviljelmät menestyvät ainoastaan alueilla, jotka ovat enintään 20 astetta päiväntasaajan pohjois- ja eteläpuolella. Näillä alueilla on kaakaolle otollinen ilmasto eli korkea keskilämpötila ympäri vuoden ja runsaasta sademäärästä johtuva kosteus.

Ilmastonmuutoksen myötä maapallon keskilämpötila uhkaa kuitenkin nousta, mikä olisi tuhoisaa myös kaakaoviljelmille. Yhdysvaltain kansallisen sää- ja valtamerentutkimusorganisaation (NOAA) tuoreiden laskelmien mukaan lämpötilan nouseminen vain 2,1 asteella olisi tuhoisaa sekä viljelmille että tätä kautta koko suklaateollisuudelle.

Brittiläisen Hardman Agribusiness -tutkimuslaitoksen mukaan kaakaotuotannon uhkana myös se, että sen viljelymenetelmät eivät ole juuri kehittyneet viimeisten satojen vuosien aikana. Tämä johtuu siitä, että yli 90 prosenttia maailman kaakaosta tuotetaan pienviljelmillä, joilla ei ole käytössään kehitykseen tarvittavaa osaamista tai resursseja.

Suklaan kulutus on kuitenkin jatkuvassa nousussa, ja tällä hetkellä tyypillinen länsimaalainen syö keskimäärin 286 suklaapatukkaa vuodessa. Kysynnästä huolimatta kaakaon tuotanto ei ole pysynyt perässä, mikä on johtanut jopa laittomiin viljelmiin: joidenkin raporttien mukaan esimerkiksi Norsunluurannikolla – maailman suurimmassa kaakaota tuottavassa maassa – viljelijät ovat levittäytyneet suojeltuihin metsiin saadakseen tuotantonsa vastaamaan kysyntää.

UP