Huippuneurologit: Kuubassa ei käytettykään ääniasetta – amerikkalaisten oireet joukkohysteriaa

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Viime elokuussa uutisoitiin tapauksesta, jossa Yhdysvaltojen suurlähetystön työntekijöiden epäiltiin joutuneen ”akustisten hyökkäysten” kohteeksi Kuubassa. 22 amerikkalaisella uhrilla kerrottiin olevan oireina muun muassa päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja kuulo-ongelmia.

Tapaus kiristi kahden maan välistä diplomaattista suhdetta, ja Yhdysvallat päätyi lopulta vetämään suurimman osan suurlähetystön henkilökunnasta pois Kuubasta. Samalla se karkotti kaksi kuubalaista diplomaattia Washingtonista.

Nyt brittilehti Guardianin haastattelemat huippuneurologit kuitenkin arvioivat, että amerikkalaisten kokemat oudot oireet olisivat johtuneet pikemminkin massahysteriasta kuin ääniaseella tehdystä hyökkäyksestä. Tähän viittaa myös se, että tiiviistä tutkimuksistaan huolimatta Yhdysvaltojen ja Kuuban viranomaiset eivät ole onnistuneet löytämään todisteita ääniaseen käytöstä.

– Objektiivisesta näkökulmasta tarkasteltuna tämä vaikuttaisi olevan enemmän joukkohysteriaa kuin mitään muuta, toteaa Mark Hallett Yhdysvaltojen kansallisesta neurologisten sairauksien instituutista. Hän toimii myös Kansainvälisen kliinisen neurofysiologialiiton johtajana.

– Tässä on suuri joukko henkilöitä, joilla on nähdäkseni suhteellisen epämääräisiä vaivoja. Mahdollisia syitä on tutkittu, mitään ei ole löydetty ja väite jostakin ääniaseesta ei ole kovin järkevä.

Hallettin mukaan hysterian on saattanut laukaista ahdistava ja kireä ilmapiiri, jossa suurlähestystön henkilöstö on joutunut työskentelemään Kuubassa. Ahdistavan ilmapiirin ja kovan stressin vaikutusta painottavat myös Edinburgin yliopiston neurologi Jon Stone ja lääketieteellinen sosiologi Robert Bartholomew, jotka niin ikään arvioivat joukkohysterian olevan syynä amerikkalaisten mystisiin oireisiin.

– Lyön talostani vetoa, että (Yhdysvaltain) tiedustelupalvelun yhteisössä on agentteja, joiden mukaan kyseessä on psyykkinen tapahtuma – mutta Trumpin hallinto joko tukahduttaa tai sivuuttaa heidän analyysinsa, koska se ei sovi heidän tarinaansa. Psyykkinen joukkosairaus on ehdottomasti kaikista uskottavin selitys, Bartholomew sanoo.

Myös monet äänialan asiantuntijat ovat todenneet olevan äärimmäisen epätodennäköistä, että nyt raportoitujen oireiden kirjo johtuisi minkäänlaisesta ”ääniaseesta”.

UP