Jo kolme Trumpin toimia tutkinutta saanut potkut: ”Tämä ei ole sattumaa”

Kuva: pexels.com
Jaa muillekin

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn erottaminen tehtävästään tuli monille täytenä yllätyksenä. Presidentti Donald Trumpin on kerrottu tiedottaneen asiasta etukäteen vain muutamille henkilöille.

Yksi yllättyneistä oli itse Comey, joka sai tietää potkuistaan television uutislähetyksistä. New York Timesin mukaan Comey oli Los Angelesissa pitämässä puhetta FBI:n työntekijöille, kun hänen takanaan olleet televisioruudut alkoivat näyttää uutista erottamisesta. Comey naurahti aluksi ja sanoi sen olevan melko hauska pila. Asian oikea laita selvisi vasta, kun tilaisuuden henkilökuntaan kuuluneet pyysivät hänet läheiseen toimistohuoneeseen.

Mediassa on yritetty tänään analysoida erottamisen todellista syytä. Trump itse on ilmoittanut perusteluiksi sen, miten FBI on käsitellyt hänen presidentinvaalien vastaehdokkaan, demokraattien Hillary Clintonin sähköpostikohua.

Monien mielestä todellinen syy on kuitenkin FBI:n tutkimukset, jotka kohdistuvat Trumpin vaalikampanjassa toimineiden henkilöiden ja Venäjän välisiin kytköksiin.

Comey ei ole ainoa Trumpiin liittyviä epäilyjä tutkinut henkilö, joka on erotettu tehtävästään. Yhdysvaltojen senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer toteaa uutiskanava CNN:lle, että tämän päiväinen erottamisuutinen on osa ”Trumpin hallinnon hyvin huolestuttavaa kaavaa”, joka liittyy kahteen aiempaan erottamiseen.

– He erottivat Sally Yatesin. He erottivat Preet Bhararan. Ja he erottivat James Comeyn, joka johti (Venäjä-kytköksiin liittyviä) tutkimuksia. Tämä ei näytä olevan sattumaa, Schumer sanoo.

Sally Yates toimi virkaatekevänä oikeusministerinä, kun Trump erotti hänet tammikuun lopussa. Yates oli tehnyt päätöksen, jonka mukaan oikeusministeriö ei aio noudattaa Trumpin määräämää maanhantulokieltoa tietyistä muslimivaltioista. Lisäksi Yates varoitti maan hallintoa, että Trumpin silloinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn ei ollut puhunut totta kontakteistaan Venäjän suurlähettilääseen.

Preet Bharara oli puolestaan liittovaltion syyttäjä, joka sai potkut maaliskuussa. Hän oli tutkimassa muun muassa sitä, miten Trump suosii Fox News -kanavaa. Bhararan toimialueeseen New Yorkissa kuului myös Trumpin bisnesten keskuspaikka ja presidentinvaalikampanjan päämaja Trump Tower. Trumpin arveltiinkin haluavan syyttäjän tehtävään itselleen mieluisan henkilön.

Valkoinen talo etsii parhaillaan FBI:lle uutta johtajaa. Chuck Schumer varoittaa kuitenkin CNN:n haastattelussa, että tulevan johtajan on syytä varautua samaan kohtaloon kuin Comeyn osana oli, mikäli tämä jatkaa Venäjä-kytkösten tutkimista.

UP