Kheopsin pyramidista paljastui valtava kammio – tilan käyttötarkoitus mysteeri

Gizan pyramidit. Kuva: David McEachan / Pexels
Jaa muillekin

Aiemmin tuntematon suuri kammio on löytynyt Egyptissä sijaitsevan Gizan Suuresta pyramidista eli Kheopsin tai Khufun pyramidista.

Kansainvälinen tutkijaryhmä teki löytönsä 4500 vuotta vanhasta rakennelmasta käyttäen myoniradiografiaa, jossa hyödynnetään alkeishiukkasia kohteiden läpivalaisuun. Salainen kammio sijaitsee Suuren gallerian yläpuolella eikä sinne ole sisäänpääsyä. Tila on kooltaan suuri, sillä sen pituus on vähintään 30 metriä ja korkeus useita metrejä.

Kammion käyttötarkoitusta ei toistaiseksi tiedetä, mutta tutkimuksesta vastanneen Scan Pyramids -projektin perustajan Mehdi Tayoubin mukaan se saattaa olla toinen ”Suuri galleria”. Egyptologian tutkijat ovat jo ehtineet tyrmätä ajatukset siitä, että tilassa olisi aarteita tai että se olisi toinen hautakammio, koska pyramidista on jo löydetty todennäköisesti faarao Kheopsin hautapaikkana toiminut Kuninkaan kammio.

Aarteiden sijaan asiantuntijat toivovat, että nyt tehty kammiolöytö antaa vastauksia siihen, miten pyramidi on rakennettu.

Kheopsin pyramidi on suurin ja tunnetuin Gizan pyramideista. Se rakennettiin noin 2560 eaa. ja kuuluu maailman seitsemään ihmeeseen. Kheopsin pyramidi on lähes 147 metriä korkea, ja sen sisältä on löydetty aiemmin kolme kammiota. Edellinen kammiolöytö tehtiin 1800-luvulla.

Tutkimusryhmän tulokset on julkaistu tiedelehti Naturessa.

UP

Tutkimusryhmä uskoo läpimurtoon – löytyykö Gizan pyramidin salainen hautakammio?