Missä maa järisee seuraavaksi? Useat maanjäristykset ravisuttaneet Tyynenmeren ”tulirengasta”

Myös San Francisco sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaassa. (Kuva: Pixabay.com)
Jaa muillekin

Asiantuntijat pelkäävät uusia maanjäristyksiä Tyynenmeren alueella sen jälkeen, kun voimakkaat järistykset vavisuttivat useita maita 24 tunnin sisällä.

Maanjäristysten sarja alkoi Uudesta-Seelannista keskiviikkona, kun 6,1 magnitudiasteikolla ollut järistys ravisutti maata. Tämän jälkeen maa järisi Japanissa (6,1 magnitudia), Vanuatussa (6,4) ja Indonesiassa (5,7).

Kyseiset maat kuuluvat niin sanottuun Tyynenmeren tulirenkaaseen, jossa tapahtuu arviolta 90 prosenttia maapallon maanjäristyksistä. Siellä sijaitsee 75 prosenttia maailman aktiivisista ja nukkuvista tulivuorista. Tulorengas ulottuu hevosenkengän muotoisena vyöhykkeenä Uudesta-Seelannista Indonesian ja Japanin kautta Pohjois- ja Etelä-Amerikan länsirannikolle.

-Tämä (maanjäristysten sarja Tyynellämerellä) on epätavallista – siitä ei ole epäilystäkään. Tämä on ollut hyvin kiireistä aikaa, sanoo australialaisen Melbournen yliopiston tutkija Gary Gibson brittisivusto Daily Mailin haastattelussa.

Asiantuntijat pelkäävätkin nyt, että uusia järistyksiä on vielä odotettavissa.

Sen sijaan Meksikossa keskiviikkona tapahtuneella maanjäristyksellä ei ole seismologien mukaan yhteyttä muihin nyt sattuneisiin järistyksiin.

Yhdysvaltain geologisen palvelun (USGS) sivuilta voi seurata maapallolla tapahtuvia maanjäristyksiä.

UP