Tällaista tuhoa ”kaikkien pommien äiti” tekisi Tampereen ydinkeskustassa

Kuvakaappaus: HYDESim
Jaa muillekin

Yhdysvallat pudotti eilen Afganistaniin suurimman pomminsa, jossa ei ole ydinlatausta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kyseistä GBU-43/B-pommia käytettiin taisteluissa.

Yhdysvaltojen ilmavoimien kohteena oli äärijärjestö Isisin tunneli- ja luolaverkosto Afganistanin koillisosissa, lähellä Pakistanin rajaa.

Massive Ordnance Air Blast eli MOAB -pommi on yli yhdeksän metriä pitkä ja painaa noin 10 tonnia. Sen räjähdysvoima on noin 11 tonnia TNT:tä. Pommi on saanut alkukirjaimiensa mukaan myös lempinimen ”kaikkien pommien äiti” (”Mother of All Bombs”).

Business Insider -sivusto on kokeillut verkkosimulaattori HYDESimin (High-Yield Detonation Effects Simulator) avulla, millaiselle alueelle MOAB-pommin aiheuttama paineaalto yltäisi omassa kotikaupungissa. Simulaattorin laskelmien mukaan sen paineaalto iskisi yli 1,5 kilometriä joka suuntaan varsinaisesta räjähdysalueesta.

Jos GBU-43/B-pommi pudotettaisiin esimerkiksi Tampereelle, ylhäällä olevasta kuvasta näkee sen aiheuttaman tuhoalueen laajuuden:

  • Sisin ympyrä: Alueella tapahtuisi vakava tai täydellinen tuho kaikille rakennuksille.
  • 2. ympyrä: Tavalliset asuinrakennukset tuhoutuisivat täysin ja vahvistetuille betonirakenteisille rakennuksille tapahtuisi vähäisestä vakavaan koettua tuhoa.
  • 3. ja 4. ympyrä: Kevyestä vakavaksi luokiteltavaa tuhoa kaikille rakennuksille.
  • Uloin ympyrä: Kaikki lasipinnat, kuten ikkunat, rikkoutuvat ja osa sellaisella voimalla, joka voi aiheuttaa ihmisten loukkaantumisia.

MOAB-pommin aiheuttama tuho on kuitenkin vähäistä verrattuna ydinpommeihin. Esimerkiksi Yhdysvaltain suurimman ydinpommin – nimeltään B83 – aiheuttama paineaalto yltäisi yli 30 kilometrin päähän räjähdysalueesta.

UP

USA pudotti ensi kertaa ”kaikkien pommien äidin” – kohteena Isisin tunnelit

Be the first to comment on "Tällaista tuhoa ”kaikkien pommien äiti” tekisi Tampereen ydinkeskustassa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*