Tutkijat ihmeissään: Miksi vasarahait eivät jää enää kiinni verkkoihin?

Kuva: pixabay.com
Jaa muillekin

Australiassa tutkijat ovat ihmeissään haiden käytöksestä, kertoo brittisivusto Daily Mail. Tilastojen mukaan nimittäin haiverkkoihin kiinni jääneiden vasarahaiden määrä on vähentynyt puoleen viimeisen 15 vuoden aikana. Viime vuonna verkkoihin eksyi 38 vasarahaita, kun vielä vuonna 2001 vastaava luku oli 77.

Tutkijat ovat nyt yrittäneet selvittää, johtuuko määrän vähentyminen esimerkiksi haikalojen älyllisestä kehittymisestä tai niiden heikentymisestä fyysisesti, mikä johtaisi aiempaa todennäköisemmin kuolemaan niiden jäädessä verkkoihin kiinni. Tuoreen tutkimuksen mukaan on mahdollista, että vasarahaiden aistinsolut ovat kehittyneet nopeasti, mikä saattaa auttaa niitä välttämään verkkoja.

-Emme tiedä vasarahaista vielä juuri mitään. Viimeisen 15 vuoden aikana (kiinni jääneiden) luvut ovat vähentyneet Queenslandin haiverkoilla ja joidenkin raporttien mukaan koko maapalloa tarkasteltaessa pudotus kiinni jääneiden määrässä olisi 90 prosenttia, sanoo tutkimusta johtava Johan Gustafson Griffithin yliopistosta.

Tutkimusryhmä yrittää Gustafsonin johdolla saada selville, miten älykkäitä vasarahait ovat ja millaset niiden muuttoliikkeet ovat.

Australiassa rannikoille asetetuilla haiverkoille pyritään estämään haikalojen pääsy liian lähelle rantaa. Asian kääntöpuolena on, että esimerkiksi yksistään Uudessa Etelä-Walesissa yli 15 000 eläintä kuolee vuosittain jäätyään kiinni verkkoihin.

UP