USA:ssa pormestarit ja kuvernöörit uhmaavat Trumpia – aikovat noudattaa Pariisin ilmastosopimusta

Kuva: pexels.com
Jaa muillekin

Yhdysvalloissa useat kaupungit ja osavaltiot ovat ilmoittaneet jatkavansa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua huolimatta presidentti Donald Trumpin päätöksestä vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trump kertoi viime torstaina, että Yhdysvallat sanoutuu irti vuonna 2015 solmitusta ilmastosopimuksesta, koska siinä pysyminen olisi vaatinut maalta liian suuria taloudellisia uhrauksia. Sopimuksen tavoitteena on rajoittaa maapallon lämpötilan nousu korkeintaan 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Yhdysvaltalaisen Mashable-sivuston mukaan viime päivien aikana monien osavaltioiden kuvernöörit ja lähes 200 kaupungin pormestarit ovat kuitenkin luvanneet, että he eivät aio perääntyä kasvihuonekaasujen vähentämisestä ja puhtaampien energiamuotojen lisäämisestä.

-Tosiasia on, että amerikkalaiset eivät tarvitse Washingtonia pysyäkseen Pariisin sitoumuksessa ja amerikkalaiset eivät anna Washingtonin seisoa sen toteutumisen tiellä, sanoi New Yorkin entinen pomestari ja YK:n ilmastoasioiden erikoislähettiläs Michael Bloomberg Pariisissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Myös monet suurten teknologiayhtiöiden, pankkien ja yliopistojen johtajat sekä paikalliset viranomaiset ovat vannoneet tekevänsä kaikkensa, jotta Yhdysvallat pääsisi ilmastosopimuksessa kirjattuun tavoitteeseen.

Trumpin vetäytymispäätöksen tultua julki lähes 30 suurkaupunkia ympäri maailmaa valaisivat kaupungintalonsa tai tunnetun nähtävyytensä vihreällä valolla. Eleellä haluttiin osoittaa tukea Pariisin ilmastosopimukselle ja ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle.

UP