Video: Yli 60 aiemmin salaista ydinkoevideota julki ensi kertaa USA:ssa

Kuva: Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) / YouTube
Jaa muillekin

Kymmeniä aiemmin salaiseksi julistettuja ydinkoevideoita on julkistettu Yhdysvalloissa.

Maassa tehtiin vuosien 1945-1962 välillä kaikkiaan 210 ilmakehässä tapahtunutta ydinkoetta, joista tutkijat ovat tallentaneet 10 000 videota useita kameroita käyttämällä. Nyt asiantuntijat ovat jäljittäneet kyseisiä videoita kassaholvien kätköistö ja julkistaneet niitä verkossa ennen kuin niiden kuvaamisessa käytetty filminauha heikentyy liikaa.

Kaliforniassa sijaitseva Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) julkaisi toissapäivänä 62 videota YouTube-kanavallaan, missä ne ovat kaikkien katseltavissa. Jo viime maaliskuussa LLNL latasi videopalveluun niin ikään yli 60 ydinkoeklippiä, ja viimeiset materiaalit on tarkoitus julkistaa heti, kun ne saadaan kunnostettua ja lupa niiden julkiseen näyttämiseen on myönnetty.

LLNL:n tutkijat ovat työskennelleet viiden vuoden ajan kaikkiaan 6500 videon parissa säilyttääkseen ydinkokeista kuvattua materiaalia.

Myös tutkijat ovat hyödyntäneet uudelleen löydettyä videomateriaalia parantaakseen ydinaseista tehtyjä simulaatioita, sillä Yhdysvaltain puolustusvoimat ei ole tehnyt ydinkokeita vuoden 1992 jälkeen. Sen sijaan se on käyttänyt tietokoneella tehtyjä mallinnuksia arvioidessaan uusien aseiden vaikutuksia ja voimaa.

Ilmakehässä tehdyt ydikokeet suoritettiin syrjäisillä alueilla New Mexicossa ja Nevadassa sekä Tyynellämerellä ja Atlantin valtamerellä.

UP