Yksi historian suurimmista jäävuorista irronnut Etelämantereesta

Arkistokuva: Pexels.com
Jaa muillekin

Yksi maailman suurimmista tunnetuista jäävuorista on irronnut Etelämantereesta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan yhdysvaltalainen satelliitti havaitsi lähes 6000 neliökilometrin laajuisen kappaleen olevan nyt lopullisesti irti Larsen C -nimellä tunnetusta jäähyllystä. Irtoaminen on tapahtunut maanantain ja keskiviikon välisenä aikana.

Jääpeitettä tarkkailevat tutkijat ovat odottaneet jäävuoren irtoamista jo viikkojen ajan, sillä jäähyllyssä ollut halkema alkoi suurentua kiihtyvällä vauhdilla toukokuun lopulla. Kaiken kaikkiaan halkeama on kehittynyt yli vuosikymmenen ajan.

Yli 200 metriä paksun, tasapintaisen jäävuoren ei odoteta liikkuvan kovin kauas tai kovin nopeasti lyhyellä aikavälillä, mutta sen liikkeitä tarkkaillaan. Esimerkiksi merivirtaukset ja tuuli voivat työntää sen Etelämantereelta pohjoiseen, missä se voi olla vaaraksi laivaliikenteelle.

Uusi jäävuori sijoittuu todennäköisesti historian kymmenen suurimman jäävuoren joukkoon, jotka ihminen on pystynyt mittaamaan satelliittien avulla. Suurin satelliitin mittaama jäävuori – nimeltään B-15 – havaittiin vuonna 2000, ja se oli noin 11 000 neliökilometrin laajuinen.

UP

Yksi historian suurimmista jäävuorista irtoamassa hetkenä minä hyvänsä Etelämantereesta (3.6.2017)