Kaksi epäiltyä valepoliisia kiinni – poliisi varoittaa yhä huijareista

Kuva: pixabay.com
Jaa muillekin

Helsingin poliisi on ottanut kiinni kaksi henkilöä, joiden epäillään esiintyneen poliiseina ja kalastelleen pankkitietoja vanhuksilta.

Kiinniotto tapahtui Helsingissä Itäkeskuksen parkkihallissa eilen iltapäivällä. Henkilöitä epäillään virkavallan anastuksesta eli poliisina esiintymisestä ja useista muista rikoksista, joita tutkitaan tällä hetkellä rikosnimikkeillä törkeä petos, petoksen yritys ja ryöstö.

Helsingin poliisi varoitti maanantaina iäkkäitä ihmisiä puhelimitse huijaavista valepoliiseista. Valepoliisit ovat soittaneet uhrilleen tuntemattomasta numerosta ja jopa painostavaan sävyyn vaatineet uhria luovuttamaan pankkitunnukset, tai kuljettamaan pankkikortin ja tunnusluvun ennalta sovittuun paikkaan kaupungille. Pelästyneenä, hämmentyneenä tai huijattuna uhrit ovat saattaneet luovuttaa nämä tiedot ja menettää huijareille jopa tuhansia euroja.

– Kaksi epäiltyä on nyt kiinni ja heidät on kuljetettu Pasilan poliisivankilaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei tällaisia huijauksia enää jatkossa olisi. Päinvastoin epäilemme, että taustalla on useampi henkilö. Siksi myös jatkossa kannattaa olla varuillaan ja omaisten kannattaa varoittaa iäkkäämpiä sukulaisiaan ja läheisiään tällaisista huijauksista, muistuttaa rikoskomisario Tapio Hyvönen Helsingin poliisilaitokselta.

Tänään Hämeen poliisi tiedotti uusista tapauksista, joissa poliisina esiintyneet ovat tiedustelleet puhelimessa pankkikortin tunnuslukua tai verkkopankkitunnuksia. Saaduilla tiedoilla valepoliisit ovat tehneet luvattomia tilisiirtoja ja vieneet huomattavia summia rahaa. Tuoreimmat tapaukset ovat sattuneet viikon sisään Hämeenlinnassa, Lahdessa, Heinolassa ja Sysmässä.

Poliisi painottaa, ettei virkavalta kysy ikinä luottokortin tunnuslukua, pin-koodia tai nettipankkitunnuksia puhelimessa tai kasvotusten. Poliisi ei myöskään pyydä nostamaan käteistä rahaa tai siirtämään sitä millekään pankkitilille.

Hämäräperäisen puhelun tai yhteydenoton tullessa tapauksesta tulee ilmoittaa pikimmiten hätäkeskukseen.

UP