KRP: Pilapuhelusovelluksesta tehty lukuisia ilmoituksia – soitot tulevat tästä numerosta

Kuva: Adrianna Calvo / pexels.com
Jaa muillekin

Keskusrikospoliisin mukaan pilapuhelut ovat aiheuttaneet hämmennystä tämän kesän aikana. Poliisi on kirjannut kesä-heinäkuussa pilasoittoihin liittyen kymmenen ilmoitusta, joista kaksi on rikosilmoituksia ja kahdeksan niin sanottuja sekalaisilmoituksia.

Lisäksi KRP:n Nettivinkkiin on tullut useita ilmoituksia asiaan liittyen kahden viime kuukauden aikana. Poliisin tiedossa ei kuitenkaan ole, että puheluja olisi hyödynnetty rikollisessa toiminnassa.

Kyseisestä pilapuhelusovelluksesta on uutisoitu myös tiedotusvälineissä. Suomalaisille tulleiden puhelujen sisältönä on ollut muun muassa perintäpuhelu maksamattomista sähkölaskuista, valitussoitto häiritsevästä elämästä kerrostalossa, tilaus, jota ei ole todellisuudessa tehty tai väitös, että henkilö käyttää luvattomasti toisen nettiyhteyttä.

Kaikki puhelut ovat tulleet samasta +358521425364-numerosta.

Kyseessä olevan JokesPhone-sovelluksen kautta voi valita valmiiksi nauhoitetun puhelun, joka soitetaan henkilön valitsemaan numeroon. Poliisin mukaan joidenkin valittavissa olevien puheluiden luonne on sellainen, että vastaanottaja voi säikähtää. Jotkut puhelut ovat aiheuttaneet vastaanottajalle myös ahdistusta tai pelkoa.

Puhelut ovat suomenkielisiä ja aidon oloisia, mutta nauhoitteita ei voi itse muokata. Applikaatio nauhoittaa käydyn keskustelun ja lähettää sen pilapuhelun tilanneelle henkilölle.

Puheluilla on tarkoitus lähinnä hämmentää ihmisiä. Koska pilapuhelut ovat herättäneet vastaanottajissa huolta ja ahdistusta, poliisi kehottaakin ihmisiä harkitsevaisuuteen puhelujen tilaamisen suhteen.

UP