Diesel-moottori saastuttaa luultua enemmän: Päästöt tappavat tuhansia vuosittain

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Tuoreen tutkimuksen mukaan dieselkäyttöiset autot, rekat ja bussit tuottavat 4,6 miljoonaa tonnia enemmän haitallisia typpioksideja kuin säädökset sallivat.

Science Daily -sivustolla kerrotaan, että tutkimuksen mukaan kyseiset liialliset päästöt johtavat vuosittain 38 000 ennenaikaiseen kuolemaan maailmanlaajuisesti.

Boulderin yliopiston tutkimuksen mukaan testitilanteiden ja tosielämän välillä on suuria epäjohdonmukaisuuksia, ja ajoneuvojen haitalliset päästöt ovat testeissä huomattavasti alhaisempia kuin tositilanteissa.

Tutkijoiden mukaan ongelma on paljon vakavampi ja laajempi kuin Volkswagenin päästöskandaali, jossa yhtiön autoja oli tietoisesti asetettu tunnistamaan testitilanne ja alentamaan tällöin päästöjä.

Tutkijoiden mukaan liialliset päästöt tulevat johtamaan vuoteen 2040 mennessä 183 000 ihmisen ennenaikaiseen kuolemaan, elleivät hallitukset ala toimia tehokkaammin sen eteen, että ajoneuvoille asetetut päästöstandardit todella toteutuvat myös todellisuudessa.

Tutkijoiden mukaan ajoneuvojen päästöjä tulisi testata entistä kattavammin eri nopeuksilla, ajotyyleillä ja lämpötiloilla.

UP