Ihonalainen lippu: Jo tuhannet ruotsalaiset käyttävät mikrosirua junamatkan maksamiseen

Kuva: Pexels.com
Jaa muillekin

Noin 3000 ruotsalaiselle on asennettu käteen mikrosiru , jolla he voivat maksaa junamatkansa, kertoo maan valtiollisen rautatieyhtiön SJ:n edustaja Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. Mikrosirun omaavien määrä on noussut hurjaa vauhtia, sillä vielä kesäkuussa vastaava luku oli noin 100 henkilöä.

Junamatkustajat, joiden kämmeneen on asennettu siru, voivat ladata lipun suoraan ihonalaiseen laitteeseen. Konduktööri voi sitten tarkistaa lipun älypuhelimen avulla.

Rautatieyhtiö ei itse asenna kyseisiä mikrosiruja, vaan matkustajien pitää tehdä se muualla. Kyseiset RFID-sirut käyttävät Near Field Communication- eli NFC-teknologiaa, joka on tuttu muun muassa pankkikorttien ja älypuhelimien lähimaksamisesta.

Brittisivusto Daily Mailin mukaan täysin ongelmitta sirun käyttäminen junissa ei ole kuitenkaan sujunut. Kokeilun alkuvaiheessa konduktöörin tarkastaessa matkalippua saattoi näytölle tullakin esimerkiksi matkustajan LinkedIn-profiili lipputietojen sijaan. Monilla on huoli myös kansalaisten yksityisyyden säilymisestä.

Mikrosirut eivät kuitenkaan ole uusi asia Ruotsissa: arviolta 20 000 ruotsalaisella on jo sellainen. Sirua käytetään esimerkiksi aterian maksamiseen ja kellokortin tavoin merkitsemään tulo- ja lähtöaika työpaikalla.

UP