Itsestään ajava, ikkunaton rekka julkistettiin: ”Ruotsin teillä ajaa 200 robottirekkaa vuonna 2020”

Kuva: Einride
Jaa muillekin

Ruotsalaisyhtiö on julkistanut itsestäänohjautuvan sähkörekan prototyypin.

Engadget– ja Techcrunch-sivustojen mukaan start up -yritys Einriden T-pod-niminen rekka pystyy kuljettamaan kerrallaan 15 standardikokoista lavaa ja kulkemaan yhdellä latauksella lähes 200 kilometriä. Koska T-pod on täysin itsestään ajava, siinä ei ole lainkaan ohjaamoa tai edes ikkunaa.

Rekassa on käytössä hybridiajojärjestelmä: moottoritiellä T-pod kulkee itsestään, mutta pääteillä ihminen voi ohjata etäältä sen ajotapaa. Lisäksi ihmiset seuraavat robottirekkojen ajoa myös moottoriteillä siltä varalta, että äkillisesti ilmaantuva tilanne saattaisi vaatia etäohjausta.

Einride valmistelee parhaillaan latauspaikkoja rekoilleen, ja yhtiön on tarkoitus toimittaa ensimmäinen rekka asiakkailleen jo tulevan syksyn aikana. Vuoteen 2020 mennessä tavoitteena on saada noin 200 robottirekkaa ajamaan Göteborgin ja Helsinginborgin välille, jolloin ne kuljettaisivat kaksi miljoonaa lavaa vuosittain.

Ruotsalaisyhtiö ei ole ainoa valmistaja, joka on työstämässä itsestään ajavia rekkoja. Myös Waymo, Uber ja Daimler kehittävät samantapaisia ajoneuvoja.

Lisäksi suunnitteilla on ainakin itsestään kulkevia ja kauko-ohjattavia laivoja sekä suuria lennokkeja.

UP