Maailman nopein supertietokone valmistumassa – käyttöön jo ensi vuonna

Kuvituskuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Japani on tekemässä maailman nopeinta supertietokonetta, jonka tarkoituksena on nostaa maa tekoälyä koskevan tutkimuksen huipulle.

Yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan uusi supertietokone on suunniteltu toimimaan 130 petaflopsin nopeudella. AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) -koneen on määrä valmistua huhtikuussa vuonna 2018, jolloin siitä tulee maailman tehokkain supertietokone. Tällä hetkellä kyseistä titteliä kantaa Kiinan Sunway TaihuLight -tietokone, joka toimii 93 petaflopsin nopeudella.

– Nykyinen supertietokonejärjestelmä on miljoona kertaa tehokkaampi kuin tavalliset kotitietokoneet, sanoo Japanin National Institute of Advanced Industrial Science and Technology -laitoksen johtaja Satoshi Sekiguchi CNN:lle.

Sekiguchin laskelmien mukaan tavallisella tietokoneella kuluisi 3000 vuotta tehdä sama asia kuin supertietokone pystyy tekemään yhdessä päivässä.

ABCI-supertietokone voi auttaa japanilaisyrityksiä kehittämään ja parantamaan muun muassa itsestäänajavia autoja, robotiikkaa ja lääketieteellistä diagnostiikkaa sekä tekoälyyn liittyviä teknologioita.

UP