Astronautti kasvanut Kansainvälisellä avaruusasemalla jo 9 senttiä: ”Olen huolissani”

Japanilainen astronautti Norishige Kanai. Kuva: Nasa
Jaa muillekin

Kansainvälisellä avaruusasemalla oleva japanilainen astronautti on huolissaan äkillisestä pituuspyrähdyksestään.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan astronautti Norishige Kanai on kertonut kasvaneensa 9 senttimetriä siitä, kun saapui ISS-avaruusasemalle kolme viikkoa sitten. Kanai murehtiikin nyt, mahtuuko hän enää venäläisen Sojuz-aluksen istuimeen palatessaan Maahan kesäkuussa.

Yleensä astronautit kasvavat pituutta keskimäärin 2-5 senttiä avaruudessa ollessaan. Tämä johtuu painovoiman puuttumisesta, minkä ansiosta selkärangassa olevat nikamat pääsevät erkanemaan enemmän toisistaan. Pituus palautuu normaaliksi, kun astronautti palaa takaisin Maahan.

– Hyvää huomenta kaikille. Minulla on tänään suuri ilmoitus. Meidän kehomme mitattiin, kun olimme saapuneet avaruuteen ja vau vau vau, olin kasvanut jopa 9 sentillä, Kanai kertoi Twitterissä.

– Kasvoin kuin jokin kasvi vain kolmessa viikossa. Mitään tällaista ei ole tapahtunut sitten kouluaikojen. Olen hiukan huolissani, mahdunko enää Sojuzin istuimella, kun tulen takaisin.

Sojuz-aluksessa, joka kuljettaa astronautteja Kansainväliselle avaruusasemalle ja pois sieltä, on rajoitettu istuinkorkeus. Jos miehistön jäsen kasvaa liian pitkäksi, saattaa tämä muodostua ongelmaksi kotimatkaa ajatellen.

– Yhdeksän senttiä on paljon, mutta se on mahdollista, koska jokainen ihmiskeho on erilainen, sanoo Libby Jackson Britannian avaruusjärjestöstä BBC:n haastattelussa.

UP