Avaruuteen laukaistaan mysteerilento ensi yönä – kukaan ei tiedä, mitä lastina on

Arkistokuva: Space X
Jaa muillekin

Miljardööri Elon Muskin avaruusyritys SpaceX laukaisee salaisen avaruuslennon ensi yönä Suomen aikaa.

Muun muassa yhdysvaltalainen Mashable-teknologiasivusto ja brittiläinen Daily Mail kertovat, että Yhdysvaltain hallituksen rahoittama mysteerinen rahtialus laukaistaan Falcon 9 -kantorakettien avulla Floridasta Kennedyn avaruuskeskuksesta kello 3 torstain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Miehittämättömästä tehtävästä on saatu selville ainoastaan nimi ”Zuma”, mutta tarkempaa tarkoitusta tai rahdin sisältöä ei tiedetä. Mikään kaupallinen tai Yhdysvaltain hallituksen taho ei ole tunnustanut avaruuslentoa omakseen.

Jättimäisen ilmailu-, avaruus- ja puolustusvälineyritys Northrop Grummanin edustaja on ainoastaan vahvistanut, että Yhdysvaltain hallitus pyysi sitä hankkimaan sopivan laukaisuvälineen tehtävää varten ja yhtiö päätyi valitsemaan SpaceX:n. Edustajan mukaan Zuman on tarkoitus matkata Maan kiertoradan alaosaan, noin 1900 kilometrin korkeuteen.

Laukaisua voi katsella suorana SpaceX:n sivuilta.

Useat tiedotusvälineet ovat nostaneet esille, että Zuma muistuttaa salaisia PAN- ja CLIO-nimisiä avaruustehtäviä vuosilta 2009 ja 2014. Verkkojulkaisu The Intercept sai myöhemmin käsiinsä dokumentteja, joiden mukaan PAN-satelliitin avulla Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA vakoili Lähi-idän yllä olleiden viestintäsatelliittien välityksellä käytyjä keskusteluja.

UP