Cassini-luotain ohittaa Titan-kuun viimeisen kerran

Kuva: NASA
Jaa muillekin

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) yhteinen Cassini-luotain kulkee viimeisen kerran Titanin eli Saturnuksen ainoan suuren kuun ohi huomenna.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ohilento tapahtuu aamulla kello 9, jolloin Cassini-luotain on lähimmillään vain 979 kilometrin korkeudella Titan-kuun pinnasta.

Ohituksen jälkeen alkaa Cassinin tehtävän viimeinen vaihe, jossa luotaimen rata kulkee Saturnuksen ja sen lähimpien renkaiden välistä. Mikään luotain ei ole tähän mennessä käynyt siellä.

Cassini-luotain on vuodesta 2004 lähtien tutkinut kierto­radaltaan Saturnus-planeettaa, sen lukuisia kuita ja rengasjärjestelmää. Titan-kuu on ollut yksi päätutkimuskohteista. Luotaimessa on mukana myös Suomessa valmistettuja hiukkasmittalaiteen osia.

Ilmatieteen laitoksen Saturnus-tutkija Ilkka Sillanpää kehuu Cassinin tekemää tutkimus- ja havaintomatkaa menestyksekkääksi ja pitkäkestoiseksi.

– Uusia tieteellisesti mullistavia löytöjä on tehty vuosittain. Tällaisia löytöjä ovat olleet muun muassa Enceladus-kuun vesisuihkut, pienten kuiden aiheuttamat aukot renkaissa ja propelliaallot aukkojen reunoilla sekä Saturnuksen kuusikulmainen napapiiripyörre.

Cassinin matka päättyy 15. syyskuuta, jolloin se syöstään Saturnuksen kaasukehään. Luotaimen viimeinen signaali lähtee kaasukehästä kello 13.45, ja se saavuttaa Maan klo 15.08 Suomen aikaa.

UP