Hyönteisten määrä laskenut rajusti – tutkijat varoittavat ”ekologisesta armageddonista”

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Tuoreen tutkimuksen mukaan hyönteisten määrä on kokenut dramaattisen laskun viimeisten 27 vuoden aikana.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tutkijat ovat jo pitkään epäilleet hyönteisten määrän pienentyneen, mutta nyt asiasta on saatu viimein todisteita. Saksassa sijaitsevilla yli 60 luonnonsuojelualueella tehdyssä selvityksessä huomattiin nimittäin, että lentävät hyönteiset ovat vähentyneet jopa yli 75 prosentilla vuoteen 1989 verrattuna. Tulokset saatiin vertaamalla kiinnijääneiden hyönteisten biomassoja eri vuosina.

-Tämä vahvistaa sen, minkä kaikilla on ollut mutu-tuntuma – niin sanottu tuulilasi-ilmiö, missä auton tuulilasiin liiskaantuu vähemmän hyönteisiä vuosikymmenten kuluessa, sanoo Caspar Hallman Hollannin Radboudin yliopistosta.

Hyönteisten määrän pienenemisen syytä ei toistaiseksi tiedetä. Huolestuneiden tutkijoiden mukaan asiaan ei vaikuta esimerkiksi elinpaikka, alueen maankäyttö tai sää. Mahdollista syytä yritetään kuitenkin kiireesti selvittää, sillä ilmiöllä on laajat vaikutukset koko ekosysteemiin: hyönteiset ovat monien lintujen, sammakkoeläinten, lepakoiden ja matelijoiden ravintoa, ja kasvit ovat riippuvaisia hyönteisten suorittamasta pölytyksestä.

Brittiläisen Guardianin mukaan luonnonvaraisten alueiden tuhoutuminen, tuholaismyrkkyjen laajentunut käyttö ja ilmastonmuutos saattavat olla osasyinä hyönteisten katoamiseen.

-Hyönteiset muodostavat kaksi kolmasosaa kaikesta elämästä maapallolla, mutta nyt määrässä on tapahtunut kauhistuttava putominen. Me tunnumme tekevän laajoja alueita asumiskelvottomiksi useimmille elämänmuodoille, ja olemme parhaillaan matkalla ekologiseen armageddoniin. Jos menetämme hyönteiset, kaikki tulee romahtamaan, varoittaa tuoreeseen tutkimukseen osallistunut professori Dave Goulson Sussexin yliopistosta.

Kymmenien harrastelijaentomologien tekemä tutkimus on julkaistu Plos One -tiedejulkaisussa. He alkoivat käyttää tarkasti säädeltyä menetelmää hyönteisten keräämiseen vuonna 1989 kaikkiaan 63 luonnonsuojelualueella Saksassa.

UP