Maapallon pyöriminen hidastunut – tutkijat varoittavat isoista maanjäristyksistä ensi vuonna

Kuva: NASA
Jaa muillekin

Tutkijoiden mukaan ensi vuonna saattaa olla luvassa useita voimakkaita maanjäristyksiä, koska Maan pyörimisvauhti on hidastunut, kertoo brittilehti The Guardian.

Coloradon yliopiston tutkijan Roger Bilhamin ja Montanan yliopiston tutkijan Rebecca Bendickin tekemän ennusteen mukaan maapallon pyörimisvauhdin muuttuminen saattaa aiheuttaa seismistä aktiivisuutta. Tämä koskee etenkin väkirikkaita trooppisia alueita.

Vaikka pyörimisvauhdissa tapahtuvat muutokset ovat erittäin pieniä ja vaikuttavat esimerkiksi vuorokauden pituuteen vain millisekunnin verran, voivat ne silti tutkijoiden mukaan vapauttaa valtavan määrän maanpinnan alla olevaa energiaa.

Selvityksessään Bilham ja Bendick tutkivat vähintään 7 magnitudiasteikolla olleita maanjäristyksiä, jotka ovat tapahtuneet vuoden 1900 jälkeen. Tältä ajalta löytyi viisi jaksoa, jolloin voimakkaita maanjäristyksiä on tapahtunut jopa kaksi kertaa enemmän kuin normaalisti. Tutkijat huomasivat, että ennen tällaista jaksoa Maan pyöriminen oli hidastunut noin viiden vuoden ajan.

Nyt on jälleen käynnissä maapallon pyörimisvauhdin hidastuminen, joka alkoi yli neljä vuotta sitten.

UP