Mullistava tulos uudella hoidolla: 15 vuotta tiedottamana ollut mies alkoi reagoida

Kuva osoittaa potilaan aivotoimintaa ennen ja jälkeen hoidon. (Kuva: Corazzol et al.)
Jaa muillekin

15 vuotta vegetatiivisessa eli tiedottomassa tilassa ollut ranskalaismies on osoittanut merkkejä tietoisuuden osittaisesta palautumisesta kokeellisen hoidon avulla. Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Guardian.

Lääkärit kokeilivat auto-onnettomuudessa aikoinaan loukkaantuneella potilaalla hoitomenetelmää, jossa asetettiin vagus- eli kiertäjähermoa stimuloiva laite hänen rintakehäänsä. Kiertäjähermo on yksi aivohermoista, joka yhdistää aivot moniin muihin kehonosiin.

Kuukauden kuluttua 35-vuotias mies kykeni jo reagoimaan yksinkertaisiin ohjeisiin, kääntämään päätään ja seuraamaan esinettä silmillään. Potilas alkoi myös reagoida ”uhkiin”. Kun esimerkiksi lääkäri lähestyi äkillisesti miehen kasvoja, hän osoitti yllättyneisyyttä ja avasi silmänsä suuriksi.

Asiantuntijoiden mukaan tulokset ovat hyvin innostavia, mutta hoitomenetelmää pitää vielä testata. He myös muistuttavat, että kyseinen hoitomenetelmä ei välttämättä ole yhtä tehokas eriasteisista aivovammoista kärsiville potilaille.

– Aivojen muokkaaminen ja aivojen korjaaminen ovat edelleen mahdollisia, vaikka toivo näyttäisikin jo kadonneen. Tämän raportin jälkeen meidän pitäisi harkita (hoitomenetelmän) testaamista suurempaan potilasmäärään, sanoo Lyonin Institut des Sciences Cognitives -tutkimuslaitoksen Angela Sigiru.

Tutkimus julkaistiin Current Biology -julkaisussa 25. syyskuuta.

UP