Nasa julkaisi upean videon: Tältä tuntuisi lentää Jupiterin suureen punaiseen pilkkuun

Kuva: Nasa
Jaa muillekin

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan mukaan Juno-avaruusluotaimen keräämät tiedot ovat paljastaneet, että Jupiterin suuri punainen pilkku on suurempi kuin aiemmin on tiedetty.

Juno teki ensimmäisen ohilentonsa Jupiterissa riehuvan pyörremyrskyn – lempinimeltään suuri punainen pilkku – viime heinäkuussa. Tuolloin saadut tiedot osoittavat, että myrsky ulottuu jopa satoja kilometrejä planeetan ilmakehään.

– Yksi kaikista perustavanlaatuisimmista kysymyksistä koskien Jupiterin suurta punaista pilkkua on: kuinka syvät ovat (myrskyn) juuret? Junon keräämät tiedot viittaa siihen, että aurinkokunnan kuuluisin myrsky on 1,5 kertaa Maan levyinen ja sen juuret tunkeutuvat noin 300 kilometriä planeetan ilmakehäänsa, sanoo Junon päätutkija Scott Bolton Nasan tiedotteessa.

Nyt Nasa on julkaissut simulaation siitä, miltä tuntuisi lentää Jupiterissa riehuvan valtavan pyörremyrskyn syvyyksiin. Soikiomaisena pilkkuna näkyvä myrsky sijaitsee planeetan eteläisellä puoliskolla, ja arvioiden mukaan ainakin 350 vuoden ajan myllännyt myrsky on kooltaan 30 000 kilometriä pitkä ja 16 000 kilometriä leveä. Sen tuulten nopeus on suurempi kuin minkään maapallolla riehuneen myrskyn.

Juno-avaruusluotaimen suorittama ohilento paljasti lisäksi, että Jupiterissa on aiemmin tuntematonta säteilyalue. Kaasuplaneetan ilmakehän yläpuolella sijaitsevalla alueella on muun muassa vety-, happi- ja rikki-ioneja, jotka liikkuvat lähes valonnopeudella.

– Mitä lähemmäksi pääsemme Jupiteria, sitä oudommaksi se menee, sanoo Junon säteilytarkkailusta vastaava Heidi Becker.

– Emme olisi uskoneet löytävämme uutta säteilyaluetta niin läheltä planeetta. Löysimme sen ainoastaan siksi, että Junon ainutlaatuinen rata Jupiterin ympärillä sallii luotaimen pääsyn todella lähelle pilvien yläosia ohilennolla ja me kirjaimellisesti lensimme sen läpi.

Uudet tiedot julkistettiin Yhdysvaltojen geofysiikan liiton kokoontumisessa. Tähän mennessä Juno on tehnyt kahdeksan ohilentoa, ja yhdeksännen lennon on määrä toteutua lauantaina 16. joulukuuta. Junon tutkimustyö loppuu ensi helmikuussa, kun avaruusluotain tuhoutuu suunnitellusti syöksyessään Jupiterin kaasukehään.

UP