Niken tukemalla tutkimuksella nolo lopputulos: Kompressiotrikoista ei ole hyötyä juoksusuorituksessa

Kuva: pixabay.com
Jaa muillekin

Muutaman viime vuoden aikana kompressiovaatteet ovat nousseet trendiksi urheiluharrastajien keskuudessa. Etenkin monet juoksijat vannovat kompressiotrikoiden parantavan heidän suorituskykyään ja jopa auttavan palautumaan nopeammin.

Uusi yhdysvaltalaistutkimus ei kuitenkaan tue näitä väitteitä, vaan pikemminkin päinvastoin: sen mukaan kompressiotrikoista ei ole todellisuudessa hyötyä juoksusuorituksessa. Time-lehden mukaan urheiluvaatevalmistaja Niken rahoittamassa tutkimuksessa parikymmentä kokenutta miesjuoksijaa pinkoi lähellä maksimisuorituskykyään 30 minuutin ajan. Samalla he testasivat kolmea erilaista asua: tavallisia juoksushortseja sekä Niken alhaisen ja korkean kompression omaavia trikoita.

Tiukkojen ja tukevien kompressiovaatteiden tehon on väitetty perustavan siihen, että ne estävät lihakseen kohdistuvia tärähdyksiä ja iskuja, mikä puolestaan estää lihasta väsymästä. Testin aikana juoksijoiden lihasten tärähtelyä seurattiinkin huipputarkan laitteen avulla. Lisäksi urheilijoiden jalkalihasten voimaa ja hyppyvoimaa testattiin sekä ennen että jälkeen juoksusuorituksen.

– Kun testasimme henkilöitä 30 minuutin intensiivisen juoksun jälkeen, emme nähneet kompressiotrikoilla olleen mitään todellisia vaikutuksia, kertoo tutkimusta johtanut Ajit Chaudhari Ohion yliopistosta.

– Emme nähneet minkäänlaisia todisteita siitä, että ne parantavat urheilusuoritusta. Jos joku käyttää trikoita juuri tähän tarkoitukseen, sanoisin, etteivät ne ole sen ajan tai rahan arvoisia.

Tutkimuksessa huomattiin kompressiotrikoiden kyllä vähentävän lihaksiin kohdistuvaa värähtelyä, mutta tällä ei huomattu olevan yhteyttä lihaksen väsymiseen. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että trikoilla voi olla psykologinen vaikutus urheilijalle, mistä on puolestaan positiivista hyötyä urheilusuorituksessa. Kyseisessä tutkimuksessa ei myöskään testattu kompressiovaatteiden mahdollista vaikutusta esimerkiksi palautumiseen tai lihasvammojen ehkäisemiseen.

Testin tulos oli nolo rahoittajana toimineen Niken kannalta. Urheiluvaatevalmistaja tyytyikin ilmoittamaan tiedotteessaan, että”Ohion yliopiston tutkimus tuotti mielenkiintoista tietoa, joka antaa lisänäkökulman kompressiotrikoita koskevaan tutkimusalaan.”

Tutkimus esiteltiin vuosittaisessa American College of Sports Medicine -konferenssissa.

UP