Sienestäjän löytämä murikka varmistui Suomen ensimmäiseksi rautameteoriitiksi

Kuva: Geologian tutkimuskeskus
Jaa muillekin

Suomesta on löytynyt uusi meteoriitti, joka on samalla maamme ensimmäinen rautameteoriitti.

Geologian tutkimuskeskus (GTK) on varmistanut, että lieksalaisen Pekka Vallimiehen toukokuun lopun korvasienireissu tuotti poikkeuksellisen painavan saaliin. Malmiharrastajana Vallimies poimi Lieksan Löpönvaaralta ruosteisen mutta oudon painavan murikan. Toisin kuin malmilohkareista ruosteen alta paljastui harmaata metallia.

Vallimies lähetti näytteensä GTK:lle, jossa kesän jatkuneissa tutkimuksissa pystyttiin varmistamaan, että kyseessä on Suomen 14. meteoriitti ja ensimmäinen Suomesta löydetty rautameteoriitti.

Tähdet ja avaruus -lehden mukaan meteoriitti on läpimitaltaan 6,6 senttimetriä ja painaa 238 grammaa. Vastaavan suuruinen pala graniittia painaa vain 95 grammaa, joten kokoonsa nähden kappale on hyvin raskas.

Tähän mennessä tutkimuksissa kertynyt aineisto on lähetetty kansainväliselle meteoriittikomissiolle rekisteröimistä varten nimiehdotuksella Lieksa. Rautameteoriitti sijoitetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon Helsingin Kumpulan kartanon meteoriittikokoelmaan, jossa ovat lähes kaikki muutkin Suomesta löytyneet meteoriitit.

Suomessa meteoriittien raportointi käynnistyi 1800-luvun alussa. Edellisen kerran Suomesta löydettiin meteoriitti vuonna 1974.

Mitä meteoriitit ovat?

Meteoriitit ovat avaruudesta maanpinnalle pudonneita kiviä ja raudankappaleita. Lähes kaikki meteoriitit ovat Marsin ja Jupiterin välissä kiitävien asteroidien palasia. Harvinaisimmat meteoriitit ovat Marsista tai Kuusta iskeytyneitä.

Lieksan meteoriitti on asteroidin kappale.

Maapallolta on rekisteröity meteoriitteja yli 65 500 kappaletta. Niistä rautameteoriitteja on yli 1 100 kappaletta.

UP