Tutkijat: Ilmastonmuutos voi vapauttaa ikiroudan tappavat virukset

Kuva: Riccardo Bresciani / pexels.com
Jaa muillekin

Tutkijat varoittavat, että ilmaston lämpeneminen saattaa tuoda esiin vaarallisia tauteja arktisilla alueilla, kertoo brittiläinen DailyMail-uutissivusto.

Yleensä tauteja aiheuttavat mikrobit eivät pysty selviämään kovin pitkää aikaa ihmisen tai eläimen ulkopuolella. Arktisten alueiden ikirouta tarjoaa kuitenkin ainutlaatuisen elinympäristön bakteereille ja viruksille, jotka pystyvät säilymään siinä jopa vuosituhansien ajan.

Ranskalainen mikrobiologin professori Jean-Michel Claverie kertoo, että viime vuosien aikana onkin löydetty useita esihistoriallisia ”jättiviruksia” ikiroudan ylemmistä jääkerroksista muun muassa Siperiassa. Claverien johtama tutkijajoukko varoittaa, että syvemmällä jäässä saattaa olla myös sellaisia mikrobeja, jotka ovat aiemmin aiheuttaneet globaaleja pandemioita, kuten esimerkiksi isorokkoa.

Nyt ilmaston lämpeneminen on sulattamassa ikiroutaa, mikä saattaa vapauttaa vaarallisia mikrobeja. Lisäksi jään sulaminen antaa paremman pääsyn siellä oleviin mineraali-, öljy- ja kaasuvarantoihin, mikä kiinnostaa maailman energiateollisuutta.

– Tällä hetkellä alueet ovat autioita, ja ikiroudan syvät kerrokset saavat olla rauhassa. Ne voivat kuitenkin joutua paljastetuiksi kaivos- ja poraustoiminnan myötä. Mikäli siellä on elinkelpoisia viruksia, tämä voi tarkoittaa katastrofia, kertoo Aix-Marseillen yliopistossa työskentelevä Claverie.

UP