Tutkimus: Jäätiköiden sulaminen saa valtamerten pohjan vajoamaan

Arkistokuva: Pexels.com
Jaa muillekin

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen seurauksena maapallon merenpohja vajoaa alemmas. Aiheesta kertoo tiedesivusto Earther.

Tutkijat ovat tienneet jo kauan, että merissä oleva vesimassa puristaa pyöreää planeettaamme. Hollantilaisen Delftin yliopiston tutkimusryhmä halusi kuitenkin selvittää, miten paljon ilmaston lämpenemisen seurauksena sulavista jäätiköistä tuleva ylimääräinen vesi vaikuttaa merenpohjiin.

Tutkimustulosten mukaan vesimäärän lisääntyminen on niin suurta, että se saattaa haitata satelliiteissa olevien, merenpintaa mittaavien korkeusmittarien toimintaa. Ylimääräinen vesi painaa nimittäin merenpohjia niin paljon alemmas, että globaali merenpinnan nousu ei näytä mittareiden mukaan niin vakavalta kuin se todellisuudessa on.

Tuloksia varten tutkimusryhmä analysoi muun muassa Grönlannin ja Etelämantereen vähentyneistä jäätiköistä saatuja tietoja. Laskelmien mukaan vuosien 1993-2014 välillä merenpohja on vajonnut keskimäärin 0,1 millimetriä vuodessa eli yhteensä 2,1 millimetriä. Merenpinta on puolestaan noussut noin 80 millimetriä 1990-luvun alusta alkaen. Nämä luvut eivät vaikuta kovin suurilta, mutta on muistettava, että kyseessä on koko maapallon merenpinnoista ja -pohjista.

– Maapallo ei ole kiinteä alusta, vaan muotoaan muuttava pallo. Ilmastonmuutos ei muuta vain (maapallon) lämpötilaa, Delftin yliopiston tutkija Thomas Frederikse sanoo Earther-sivustolle.

UP