Tutkimus: Naimisissa oleminen suojaa sydäntautiriskeiltä

Kuva: pexels.com
Jaa muillekin

Avioliitto on hyväksi terveydelle, paljastaa tuore brittitutkimus. Sen mukaan naimisissa olevilla on paremmat mahdollisuudet selvitä sydäntautiriskeistä kuin naimattomilla.

Jo aiemmassa tutkimuksessa Aston Medical Schoolin tutkijat selvittivät, että avioliitossa olevilla on paremmat mahdollisuudet selviytyä sydänkohtauksesta. Nyt tuoreimmassa tutkimuksessaan, joka esiteltiin British Cardiovascular Societyn konferenssissa, tutkijaryhmä kertoo, mistä tämä johtuu.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan selvityksessä oli mukana lähes miljoona aikuista, ja kaikilla testihenkilöillä oli korkea verenpaine, korkea kolesteroli tai diabetes. Tutkimuksessa naimisissa olevat pärjäsivat huomattavasti paremmin kuin sinkut.

Esimerkiksi 50-, 60- ja 70-vuotiaat miehet ja naiset, joilla oli todettu korkea verenpaine, oli 16 prosenttia suurempi todennäköisyys olla elossa 14 vuoden tutkimusajan jälkeen, mikäli he olivat naimisissa. Sama tulos koski myös diabetesta sairastavia ja korkeasta verenpaineesta kärsiviä.

Tutkijat arvelevat tämän johtuvan siitä, että avioliitto saa ihmisen pitämään parempaa huolta itsestään.

– Meidän täytyy vielä selvittää piileviä syitä hieman lisää, mutta näyttäisi siltä, että naimisissa olemisessa on jotain suojaavaa. Tämä koskee sydäntautipotilaiden lisäksi niitä, joilla on korkeampi sydäntautiriski, sanoo tutkimusta johtanut Paul Carter Aston Medical Schoolista.

Lääkäri Mike Knapton Britannian sydänliitosta toteaa tutkimustuloksen viestivän siitä, että terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavat niin ihmisten sosiaaliset suhteet kuin lääketieteelliset riskitekijätkin.

UP