Tutkimusryhmä uskoo läpimurtoon – löytyykö Gizan pyramidin salainen hautakammio?

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Egyptissä sijaitsevan Gizan Suuren pyramidin eli Kheopsin pyramidin salainen kammio löydetään pian, uskoo asiaa parhaillaan selvittävä tutkimusryhmä.

Viime vuonna tehdyssä lämpökuvauksessa havaittiin erikoisuus Kheopsin pyramidin perustassa. Kuvat paljastivat nimittäin pyramidin alaosassa olevan kolme vierekkäistä kiveä, joissa on korkeampi lämpötila kuin muissa kivissä. Tämän jälkeen perustettiin ScanPyramids-niminen tutkimusryhmä, jonka tehtävänä on selvittää, mistä lämpötilaero johtuu ja löytää mahdollinen piilotettu hautakammio sekä muita tunneleita tai onkaloita.

Brittisivusto Daily Mailin mukaan ScanPyramids-tutkijat käyttävät uutta teknologiaa, muun muassa lämpökuvausta, lasereita ja 3D-skannereita. Projektia johtaa Heritage Innovation Preservation Institute (HIP) ja Kairon yliopisto, ja se on Egyptin antiikkiministeriön valtuuttama.

-Kaikki käyttämämme laitteet on suunniteltu löytämään, missä kammio on. Tiedämme, että sellainen on, mutta yritämme selvittää, missä se on, kertoo HIP Instituten johtaja Mehdi Tayoubi.

Tutkimusryhmän työvälineenä on myös myoniradiografia, joka käyttää myoni-alkeishiukkasia kohteiden läpivalaisuun.

Kheopsin pyramidi on suurin ja tunnetuin Gizan pyramideista. Se rakennettiin noin 2560 eaa. ja kuuluu maailman seitsemään ihmeeseen. Kheopsin pyramidi on lähes 147 metriä korkea, ja sen sisältä on löydetty toistaiseksi kolme kammiota.

Arkeologit ovat kiistelleet pitkään siitä, onko Kheopsin pyramidissa todella salainen hautakammio. Kammion olemassaoloon uskovat asiantuntijat toivovat nyt kehittyneen teknologian auttavan löytämään kyseisen kammion ja mahdollisesti kuningatar Nefertitin jäännökset.

UP