Uhkaava asteroidi pyyhälsi Maan läheltä – Nasa havaitsi vasta seuraavana päivänä

Kuva: NASA
Jaa muillekin

Suureen tuhoon kykenevä asteroidi on lentänyt Maan läheltä viime kuussa kenenkään huomaamatta. Asiasta kertovat muun muassa tiedesivusto The Watchers ja brittiläinen Daily Mail.

2017 VL2 -asteroidi teki ohilentonsa 9. marraskuuta hieman yli 117 000 kilometrin päästä maapallosta, mikä on vain kolmannes Maan ja Kuun välisestä etäisyydestä. Asteroidi on halkaisijaan arviolta 16-32 metriä, ja osuessaan maapallolle se olisi voinut tuhota New Yorkin kokoisen suurkaupungin.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ei kuitenkaan huomannut asteroidia ennen kuin seuraavana päivänä, 10. marraskuuta. Ensimmäinen havainto tehtiin Havaijilla sijaitsevasta observatoriosta, mutta tuolloin asteroidi oli jo pyyhältänyt maapallon ohitse 9 kilometrin sekuntivauhdilla.

2017 VL2 kuuluu Apollo-asteroidien ryhmään, johon tiedetään kuuluvan yli 8000 asteroidia. Näistä lähes 1500 on niin suuria ja voivat lentää niin läheltä Maata, että ne voitaisiin luokitella ”mahdollisesti vaarallisiksi”.

Nasan tarkoituksena on pyrkiä tarkkailemaan kaikkia Maan lähelle tulevia kappaleita. 2017 VL2 -asteroidi ohittaa maapallon seuraavan kerran näin läheltä aikaisintaan vuonna 2125.

UP

OIKAISU 9.12 KLO 14.51: Uutisessa kerrottiin alunperin asteroidin liikkuneen 9 kilometrin tuntivauhdilla, mutta oikea nopeus on tietenkin 9 kilometrin sekuntivauhdilla. Kiitos tarkkaavaisille lukijoille!