Hausjärveltä löytyi metsästä hauta – KRP kaipaa tietoa neljästä vainajasta

Kuva: KRP
Jaa muillekin

Keskusrikospoliisi on törmännyt yllätykseen tutkiessaan niin sanottuja Hausjärven hiekkakuoppasurmia viime kuussa.

KRP on tutkinut 1990-luvun alussa Hikiän alueella tapahtuneita väkivaltarikoksia. Surmien oltua esillä mediassa tutkintaryhmä sai keväällä yleisövihjeen, jonka mukaan muutaman kilometrin päässä vuonna 1991 murhatun Tuula Lukkarisen ruumiin löytöpaikasta on ollut ainakin vuosituhannen vaihteessa hautakumpu. Vinkki oli oikea: paikalta löydettiin selkeästi maasta koholla oleva sammalpäällysteinen kumpare, jonka toisessa päädyssä oli puinen, valkoiseksi maalattu risti.

Kuva: KRP

Tutkinnanjohtaja määräsi haudan tutkittavaksi. Ensimmäinen vainaja löytyi 15. toukokuuta 1,4 metrin syvyydestä ja seuraavana päivänä todettiin, että haudassa oli rinnakkain neljän eri ihmisen jäänteet. Vainajat oli haudattu selvästi ennen 1990-lukua.

Ihmis- ja tekstiilijäänteet siirrettiin Helsinkiin THL:n oikeuslääkinnän tiloihin, jossa KRP:n Rikosteknisen laboratorion luututkimukseen erikoistunut tutkija alkoi selvittää vainajien kuolinsyytä ja muita jäänteistä saatavissa olevia tietoja.

Samaan aikaan tutkintaryhmä puolestaan alkoi selvittää kuolleiden henkilöllisyyttä, mahdollisesti elossa olevien sukulaisten olemassaoloa ja etsiä heille asianmukaista uutta hautapaikkaa.

Epäily: Miehet kuolivat saksalaisten luoteihin

Alueella kulkeneen perimätiedon mukaan hautaan on laskettu punaisten puolella taistelleita nuoria miehiä vuonna 1918 käydyn sisällissodan yhteydessä. Maanomistajan mukaan haudalla on aina ollut risti, ja joku on vienyt sinne kukkiakin. Eräs paikallinen asukas oli nähnyt haudalla vierailijoita viimeksi 1990-luvun alussa ja tuolloin kolmen autokunnan voimin.

Alueen paikallishistoriaa perkaavan teoksen mukaan yksi vainajista saattaisi olla Kurun punakaartin vartiomies, joka oli syömässä eväitään Kurun koulun portilla, kun saksalaiset ampuivat hänet. Lisäksi haudassa saattaisivat olla Lavinnon kylältä kotoisin olevat nuorukaiset, jotka etsivät ruokapaikkaa lähellä saksalaisten esikuntaa Hikiässä. Perimätiedon mukaan saksalaiset ampuivat nuorukaiset kiinnioton ja heikosti sujuneen kuulustelun päätteeksi.

Vainajia ei ole pystytty yksilöimään tarvittavalla tarkkuudella Suomen Sotasurmat 1914–1922 -tietokannasta, jossa on kaikkiaan liki 40 000 henkilön nimet. Lavinnon kylästä kotoisin olleiden nuorukaisten henkilöllisyydestä on kuitenkin saatu toista kautta tietoa, johon pyritään saamaan vahvistus.

Historiatietojen ja luututkimuksen perusteella vainajista tiedetään seuraavaa. Nuorin vainajista on ollut kuollessaan noin 13–16-vuotias ja toisiksi vanhin noin 16–21-vuotias. Kolmas on ollut noin 20–30-vuotias ja neljäs noin 30–40-vuotias. Heidän epäillään kuolleen 21.4.–22.4. 1918 välisenä aikana, koska tuolloin Saksan Itämeren Divisioona valtasi Hyvinkään ja Riihimäen. Oletuksen mukaan heidät on luettu sisällissodassa punakaartilaisiksi, ja he ovat kuolleet todennäköisesti Hikiässä. Luututkimuksen perusteella tiedetään, että kaikilla vainajilla on ampumavammoja.

Keskusrikospoliisi kaipaakin nyt yleisön tietoja haudassa olleista vainajista. Etenkin niitä, jotka ovat vierailleet metsähaudalla, pyydetään olemaan yhteydessä poliisiin sähköpostilla. Vihjeet voi lähettää osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi.

– Halusimme tehdä tutkinnan loppuun, koska on tärkeää, että vainajat saavat nimen ja mahdolliset omaiset löytyvät. Nyt ehkä yksi tarina saa päätöksensä, sanoo tutkinnanjohtaja Olli Töyräs.

UP