”Koko kansan Jesse” käynnisti skeittikoulun, jossa on nollatoleranssi kiusaamiseen: Valtava suosio

Jesse Teräsahde taistelee esimerkillisesti kiusaamista vastaan. Copyright: Uutispiste.fi
Jaa muillekin

Lempäälässä asuva Jesse Teräsahde ylitti uutiskynnyksen ja nousi some-suosikiksi vajaa pari vuotta sitten tehtyään arkisen sankariteon: Hän huomasi neljän pojan kiusaavan yksinäistä poikaa bussissa. Teräsahde ei jäänyt katsomaan moista raukkamaista toimintaa, vaan meni kiusatun luo ja tervehti tätä. Kiusaajille ei ollut tarpeen sanoa sanaakaan – riitti, kun parrakas ja tatuoitu äijä osoitti antavansa tukensa kiusatulle.

Teräsahde sai teostaan runsaasti positiivista palautetta joka suunnalta. Parrakas skeittiukko oli tehnyt jotakin, johon turhan harva ryhtyy: hän toimi konkreettisesti estääkseen kiusaamista.

Teräsahteen osalta kiusaamisen vastainen taistelu ei ole suinkaan jäänyt yhteen tekoon. Intohimoinen skeittaaja on nimittäin parhaillaan käynnistämässä Lempäälässä kaikille kouluikäisille tarkoitettua skeittikoulua – tai ei oikeastaan ihan kaikille, sillä kiusaajilla ei ole paikalle asiaa. ”Skeittaa! Älä kiusaa” -skeittikoulussa myös vihapuhe, rasismi ja kiroilu on kielletty.

– En ymmärrä minkäänlaista kiusaamista tai rasismia. Kiusaaminen on täysin ”ei”. Siihen on nollatoleranssi skeittiopetuksessa, toteaa Teräsahde Uutispisteelle.

Teräsahde järjestää skeittiopetusta kesän aikana vapaa-ajallaan täysin ilmaiseksi. Tarkoituksena on pitää hauskaa ja saada uusia kavereita. Teräsahde kertoo, että innostus projektia kohtaan on yllättänyt hänet.

– Ajattelin, että mukaan ilmoittautuisi kymmenkunta henkilöä, mutta nyt oppilaita onkin tulossa 80-100 henkilöä. Kyllä minulla kesä menee komeasti junnujen kanssa skeitatessa, enkä valita yhtään. Se on ihan mahtavaa, että saadaan jengille kavereita, Teräsahde naurahtaa.

Paljon positiivista palautetta

Ajatus skeittiopetuksen järjestämisestä lähti kytemään muutamia vuosia sitten.

– Näin pojan, jolla oli kaikki mahdolliset vermeet: kypärä, hyvä skeittilauta ja suojavarusteet. Mutta huomasin, että häneltä puuttuivat kaverit. Joka kerta, kun näin hänet, hän oli yksin. Ajattelin, että tällaisella tavalla junnut saavat kavereita.

Teräsahde kertoo, että vapaaehtoinen toiminta koululaisten hyväksi on herättänyt positiivista palautetta.

– Jengi moikkailee ja tulee nykimään hihasta. Mutta onhan sitten niitäkin, jotka valittavat, että mitä Jeesusta oikein leikit. Jokaisella saa olla oma mielipiteensä. Minulle on ihan se ja sama, mitä porukka ajattelee. Minä teen tätä sen takia, että saan auttaa junnuja.

Teräsahde järjestää skeittiopetusta eri ryhmille touko- ja kesäkuun aikana.

– Heinäkuussa on sitten tarkoitus järjestää skeittikilpailu, johon pyrin saamaan mukaan ammattiskeittareita näytösmielessä. Myös DJ on tulossa soittamaan musiikkia. Toivottavasti saan paljon porukkaa mukaan, hän kertoo.

Parrakkaat miehet projektin kummisetinä

Kaveriporukassa Teräsahdetta on kutsuttu leikkimielisesti ”Koko kansan Jesseksi”. Hän kertoo saaneensa tukea projektiinsa eri suunnista, muun muassa skeittimaailmasta ja Mad Viking Finlandilta, joka on parrakkaiden miesten klubi.

– Minä olen tämän skeittiprojektin iskä ja äiskä, mutta Mad Viking Finlandin porukka on kummisetiä ja niitä on monta. Heitä on eri aloilta, ja he ovat eri näköisiä. Heillä on viikset tai parta tai sitten massiivinen parta. Ja me olemme kaikki kiusaamista vastaan.

Teräsahde työskentelee rakennushommissa, mutta hän toivoo, että nuorison auttamisesta voisi vielä tulla joskus hänen leipätyönsä. Hän myös toivoo, että vapaaehtoinen auttaminen saisi enemmän suosiota.

Uutispiste pyysi Teräsahdetta kiteyttämään ajatuksensa siitä, minkälaisia ajatuksia kiusaaminen herättää hänessä:

– Minä näen punaista. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla oikeus olla rauhassa. Ymmärrän kyllä leikkimielisen kiusaamisen, mutta se ei ole leikkimistä, että toinen menee pahalla mielellä kotiin.

Hän huomauttaa, että kiusaamisesta jää kaikille henkiset arvet.

– Skeittauksessa tulevat arvet ovat fyysisiä. Se arpi, mikä tulee kiusaamisesta, on henkinen. Nytkin alkoi tässä pumppu hakkaamaan, kun kiusaaminen ärsyttää niin paljon. Tee ihan mitä muuta vaan, mutta älä kiusaa, toteaa Teräsahde vakavana.

UP

Lue lisää: Kiusattujen puolesta taisteleva Jesse hämmästyi saamastaan tuesta: ”Aivan uskomatonta”