Sää yhä poikkeuksellisen kylmää – toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa

Kuva: pixabay.com
Jaa muillekin

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää on ollut viime päivinä poikkeuksellisen kylmää vuodenaikaan nähden.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä koko maassa oli pakkasta. Alin lämpötila, -8,0 astetta, mitattiin Lappeenrannassa Konnunsuon asemalla. Maan eteläosassa alimmat lämpötilat olivat monin paikoin -3 ja -6 asteen välillä, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellista eli toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Myös maan keski- ja pohjoisosassa lämpötilat ovat olleet harvinaisen alhaisia.

Lumikuuroja on satanut viime päivinä etelässäkin asti. Vaikka toukokuun alkupuolen lumisateet eivät ilmiönä ole jokavuotisia, niin toisaalta ne eivät ole aivan poikkeuksellisiakaan. Muun muassa äitienpäivänä 14.5.1995 lunta ja räntää satoi maan etelä- ja keskiosassa paikoin runsaasti. Myös vuonna 1981 toukokuun alkupäivinä lumi- ja räntäsateita tuli maan etelä- ja keskiosassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa vallitsee loppuviikolle asti kylmä säätyyppi. Paikoin tulee edelleen lumi- tai räntäkuuroja ja loppuviikolla myös vesisateita. Päivän ylin lämpötila liikkuu +2 ja +8 välillä, tosin pohjoisessa jäädään -1 ja +4 asteen välille. Tämänhetkisen ennusteen mukaan viikonlopun jälkeen sää näyttäisi kuitenkin lämpenevän hiukan.

Toukokuun pitkäaikaiset keskilämpötilat vaihtelevat Etelä-Suomen noin 10 asteesta Lapin pariin asteeseen. Viime vuonna toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 3-5 astetta tavanomaista korkeampi, ja toukokuussa 20 havaintoasemalla rikottiinkin toukokuun kaikkien aikojen keskilämpötilaennätys. Erityisesti maan länsiosassa toukokuu oli tuolloin harvinaisen lämmin, eli se toistuu keskimäärin kerran 10 vuodessa.

UP