Sankaritytöt pelastivat jäihin vajonneen koiran hengen: ”Loistavaa toimintaa!”

Ohut jää petti lintuja jahdanneen koiran alla ja karvaturri vajosi hyiseen veteen. Kuva: Aino Reitkivi
Jaa muillekin

Kolme koulutyttöä pelastivat jäihin vajonneen koiran neuvokkaalla toiminnallaan Lempäälässä eilen.

Tapahtumat saivat alkunsa Sääksjärven Iso-Kyynärön uimarannalla kello 17.30 maissa, kun leikkimässä olleet 10–11 -vuotiaat tytöt huomasivat irrallaan olevan koiran juoksevan sorsien perässä.

– Päätimme seurata koiraa, kun huomasimme, että sillä ei ollut omistajaa. Ajattelimme, että jos se on vaikka eksynyt, kertaavat Nella Koskinen, Aino Reitkivi ja Sara Ojala Uutispisteelle tapahtumien kulkua.

Koira ei pysynyt kuitenkaan rannassa, vaan lähti juoksemaan järvelle päin. Ohut jää ei kestänyt eläimen painoa, ja koira upposi jäihin.

Nella Koskinen (vasemmalla), Aino Reitkivi ja Sara Ojala pelastivat jäihin uponneen koiran neuvokkaalla toiminnallaan.

Lapset eivät jääneet toimettomiksi, vaan päättivät heti soittaa yleiseen hätänumeroon.

– Menimme kaikki hetkeksi ihan paniikkiin, kun näimme koiran putoavan jäihin. Sitten päätin soittaa hätänumeroon ja lähdin paloautoa vastaan tielle. Olemme katsoneet koulussa videoita, miten toimia hätätilanteessa ja muistin, mitä pitää tehdä, kertoo Nella.

Sara ja Aino jäivät katsomaan koiran perään rannalle.

– Koira vinkui hädissään ja yritti nousta pois vedestä. Jää murtui kuitenkin heti, kun se laittoi tassunsa siihen. Koiran pää pysyi kuitenkin koko ajan pinnalla, tytöt muistelevat.

Tyttöjen toiminnalle kiitosta ja kehuja

Karvaturri ehti olla noin 10-15 minuuttia hyisessä vedessä ennen kuin pelastajat saapuivat paikalle. Tällöin koira kuitenkin lähti uimaan järvelle päin.

– Pelastushenkilöstöön kuulunut mies lähti melomaan punaisella laudalla koiran perään. Päästyään koiran kohdalle mies hyppäsi veteen ja nosti sen laudan päälle.

Pintapelastaja sai koiran lopulta turvallisesti vastarannalle. Koira oli päässyt hieman kylmettymään hyisellä uimareissullaan, mutta voi tyttöjen tietojen mukaan nyt jo hyvin.

Sääksjärven koulun 4. luokkaa käyvät Sara, Nella ja Aino ovat saaneet tänään kertoa sankaritarinaansa useaan otteeseen. Niin vanhemmilta, luokkakavereilta kuin opettajilta on tullut kiitoksia ja kehuja ensiluokkaisesta toiminnasta.

– Minun äitini ei tosin heti meinannut uskoa tapahtunutta, kun kerroin siitä kotona. Sitten hän muisti nähneensä paloauton ajavan tästä ja huusi isälleni, että ”se oli meidän likka, joka sen koiran pelasti järvestä”, Nella nauraa.

Pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta varmistetaan eilisillan tapahtumat. Päivystävän palomestarin Petteri Elijoen mukaan koira toimitettiin paloasemalle, mistä omistaja pääsi sen hakemaan.

– Loistavaa toimintaa tytöiltä. Yleisesti voi sanoa, että nykyään annettu valistus puree yhä paremmin ja entistä nuoremmat pystyvät tekemään hälytyksen ja toimimaan oikein hätätilanteessa. Hienoa työtä, Elijoki kehuu.

UP