Tiesitkö: Katupöly on cocktail ällöttävillä ainesosilla

Kuva: unsplash.com
Jaa muillekin

Jokavuotinen katupölyaika on taas käsillä. Pölyä lentää valtoimenaan tuulen ja liikenteen nostattamana, ja paikoitellen ilma suorastaan sakenee tuulen tuiverruksen mukana kulkevasta pölystä.

Kaduilla kulkevat saavat tästä ilmassa leijuvasta pölystä keuhkoihinsa melkoisen cocktailin erilaisia hiukkasia. Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Ari Elsilä kertoo Uutispisteelle, että katupölyn koostumuksessa on paikallisia eroja. Esimerkiksi Helsingissä saattaa esiintyä enemmän hiiltä kuin Tampereella.

Tyypillisesti katupölyssä on hiukkasia muun muassa sepelistä, auton renkaista, pakokaasuista ja kyllä – myös eläinten jätöksistä.

Tämä kannattaa pitää mielessään vaikkapa koiraansa ulkoiluttaessa. Tien varteen lojumaan jäänyt jätös tulee helposti vielä moikkaamaan keuhkojasi kevään kuivilla ja tuulisilla keleillä.

Elsilä kertoo, että katupölystä ei ole kuitenkaan tarve olle erityisen huolissaan.

– Kyseessä on melko lyhytkestoinen aika keväällä. Esimerkiksi eilenhän (torstaina) tuuli pöllytti pölyä aika paljon. Tietenkin, jos on herkkä pölylle, sitä voi vältellä kävelemällä pölyiseen aikaan syrjemmällä.

Epämääräisen pölycocktailin ja eläinten jätösten hengittäminen ei varmastikaan tunnu monista miellyttävältä ajatukselta. Elsilä kuitenkin huomauttaa, että katupölyn takia ei ole syytä suunnata hankkimaan hengityssuojainta.

– Jos kärsii hengitysvaikeuksista, niin hengityssuojaimen aiheuttama vastus hengitykseen voi jopa pahentaa oireita, hän toteaa.

UP